Turecko bude v prípade napadnutia Kurdov hospodársky zničené, vyhlásil Trump

Turecko bude ekonomicky zničené, ak zaútočí na kurdské jednotky v severnej Sýrii. Ankaru takto v nedeľu večer prostredníctvom twittera varoval americký prezident Donald Trump. Zároveň ale Kurdi podľa neho nemajú Turecko provokovať. Turecký minister zahraničia Mevlüt Čavušoglu v reakcii na Trumpovo vyhlásenie podľa agentúry Reuters uviedol, že Spojené štáty vyhrážaním sa nič nedosiahnu. Dodal, že strategickí partneri by nemali komunikovať cez sociálne siete.

14.01.2019 12:19
donald trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (48)

„Začali sme sa sťahovať zo Sýrie, čo bolo už dávno potrebné. Tvrdo zasahujeme malé zvyšky územného chalifátu ISIS (Islamského štátu), a to z mnohých smerov. Zničíme Turecko ekonomicky, ak udrie na Kurdov. Vytvoríme 32-kilometrovú bezpečnostnú zónu,“ uviedol šéf Bieleho domu bez ďalších podrobností.

„Zároveň nechcem, aby Kurdi provokovali Turecko,“ dodal Trump. Napísal tiež, že Rusko, Irán a Sýria mali najväčší prospech z americkej politiky, zameranej na zničenie takzvaného Islamského štátu v Sýrii. „My z toho máme aj prospech, ale teraz nastal čas návratu našich vojakov domov,“ poznamenal americký prezident a svoj príspevok zakončil výzvou k ukončeniu „nekonečnej“ vojny.

Čavušoglu: Turecko sa nenechá zastrašiť hrozbami zo strany Trumpa

Turecký minister zahraničných vecí Mevlut... Foto: Reuters, HANDOUT
Mevlut čavušoglu Turecký minister zahraničných vecí Mevlut Čavušoglu.

„Hospodárske hrozby voči Turecku nepovedú nikam,“ uviedol Čavušoglu na tlačovej konferencii v Ankare, na ktorej bol so svojím luxemburským kolegom Jeanom Asselbornom. Podľa agentúry AFP však tiež povedal, že Turecko „nie je proti“ bezpečnostnej zóne v Sýrii, ktorú navrhol šéf Bieleho domu.

Hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana predtým v pondelok vyhlásil, že Turecko bude pokračovať v boji proti Spojenými štátmi podporovaným kurdským milíciám, ktoré považuje za teroristickú skupinu. Ibrahim Kalin na Twitteri napísal, že „nie je rozdiel“ medzi extrémistickou skupinou Islamský štát (IS) a Oddielmi ľudovej obrany (YPG) sýrskych Kurdov.

„Budeme naďalej bojovať proti nim všetkým,“ uviedol Erdoganov hovorca. „Teroristi nemôžu byť vašimi partnermi a spojencami. Turecko očakáva, že USA budú rešpektovať naše strategické partnerstvo, a neželá si, aby (toto partnerstvo) zatieňovala teroristická propaganda,“ citovala hovorcu AFP.

Kurdi, ktorí sú spojencami Západu, sa obávajú útoku zo strany Turecka po stiahnutí sa amerických vojakov. Spojené štáty začali sťahovať svoje vojenské jednotky zo Sýrie minulý týždeň.

Ankara považuje kurdských bojovníkov za teroristov a predĺženú ruku separatistickej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je v Turecku zakázaná.

Trump svojim nedávnym oznámením zámeru stiahnuť všetkých asi 2 000 amerických vojakov zo Sýrie mnohých prekvapil. Žiadny harmonogram odsunu prezident nestanovil, po kritike začiatkom januára uviedol, že sťahovanie vojsk určitý čas potrvá.

Turecká ofenzíva proti kurdským silám sa mala začať už vlani v decembri, ale Ankara ju odložila po Trumpovom oznámení o stiahnutí sa amerických jednotiek zo Sýrie. Turecký minister zahraničných vecí Čavušoglu však vo štvrtok pre televíziu NTV uviedol, že Turecko zasiahne, ak budú USA sťahovanie svojich vojakov príliš dlho odkladať.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Kurdi #Donald Trump