Čína vyzvala zahraničie na ukončenie 'výmyslov' okolo Huawei

Čínske ministerstvo zahraničia dnes vyzvalo na ukončenie "výmyslov" okolo čínskej telekomunikačnej spoločnosti Huawei. Táto firma čelí v západných krajinách obvineniam, že úzko spolupracuje s čínskou vládou a že jej zariadenia sú prispôsobené pre špionáž. Huawei to dôrazne popiera.

14.01.2019 13:41
Huawei Foto: ,
Sídlo firmy Huawei v meste Dongguan v juhočínskej provincii Guangdong.
debata (13)

Pochybnosti voči uvedenej čínskej telekomunikačnej spoločnosti oživila správa z minulého týždňa, že poľská civilná kontrarozviedka (ABW) zadržala jedného Poliaka a jedného Číňana a obvinila ich zo špionáže pre čínske tajné služby. V prípade čínskeho občana ide o jedného z riaditeľov poľskej pobočky firmy Huawei, ktorá tohto pracovníka hneď prepustila.

Hovorckyňa čínskeho ministerstva zahraničia Chua Čchun-jing na dnešnej tlačovej konferencii v Pekingu podľa Reuters vyjadrila nádej, že poľská strana bude pracovať v duchu dôvery a s cieľom udržať vzájomné vzťahy. Podľa jej vyjadrenia „niektoré krajiny“ sa snažia využiť nepodložené obvinenia ohľadom bezpečnostného ohrozenia na „potlačenie a obmedzenie rozvoja čínskych technologických firiem v zahraničí“.

„Vyzývame príslušné strany, aby skončili s nepodloženými výmyslami a bezdôvodnými obmedzeniami voči Huawei a ďalším čínskym spoločnostiam a aby vytvorili čestné, dobré a spravodlivé prostredie pre vzájomné investície a normálnu spoluprácu spoločností oboch strán,“ uviedla hovorkyňa.

Okrem Českej republiky výhrady k pôsobeniu telekomunikačnej firmy Huawei prejavili úrady napríklad v Británii, Belgicku či v Nórsku. Varovanie zaznelo tiež od Európskej komisie. Európske krajiny však nie sú v prístupe k čínskemu koncernu jednotné, navyše podľa niektorých expertov je za súčasnej situácie jeho vybavenie pre mobilných operátorov nepostrádateľné.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Huawei