V Číne odsúdili na smrť Kanaďana obvineného z pašovania drog

Čínsky súd odsúdil v pondelok na smrť Kanaďana Roberta Lloyda Schellenberga, ktorý čelil obvineniam z pašovania drog.

14.01.2019 14:48
debata (27)
Ľudový súd v meste Ta-lien, kde sa bude odohral... Foto: Reuters, CHINA STRINGER NETWORK
čína, súd Ľudový súd v meste Ta-lien, kde sa bude odohral súdny proces s Robertom Lloydom Schellenbergom, kanadským občanom, odsúdeným za pašovanie drog.

„Nie som pašerák drog. Prišiel som do Číny ako turista,“ uviedol 36-ročný Schellenberg vo svojej záverečnej reči. Súd v meste Ta-lien však po deň trvajúcom opakovanom procese „úplne odmietol“ obhajobu zo strany Kanaďana.

Zatkli ho ešte v roku 2014, pripomína agentúra AFP. V novembri ho odsúdili na 15 rokov väzenia, avšak po odvolaní sa vyšší súd v provincii Liao-ning uzniesol na tom, že verdikt bol príliš mierny.

K súdnemu procesu došlo v čase, keď sú Peking a Ottawa v spore v súvislosti so zadržiavaním viacerých kanadských občanov.

Čínske orgány zadržali v decembri bývalého diplomata Michaela Kovriga a podnikového konzultanta Michaela Spavora. Podľa Pekingu sú obaja podozriví z „aktivít v rozpore s čínskym zákonom o národnej bezpečnosti“. K ich zadržaniu došlo po tom, ako v Kanade zatkli 1. decembra na žiadosť Spojených štátov Meng Wan-čou – finančnú riaditeľku čínskej spoločnosti Huawei.

Kanadská ministerka zahraničných vecí Chrystia Freelandová dala zadržanie Kanaďanov a zatknutie Meng Wan-čou do priamej súvislosti. Vyzvala na prepustenie Kovriga a Spavora a označila ich zadržiavanie za svojvoľné a hlboko znepokojujúce.

Dcéru zakladateľa spoločnosti Huawei medzitým prepustili v Kanade na kauciu a čaká na výsledok konania o vydaní do USA, kde je obvinená z podvodu súvisiaceho s možným porušením sankcií uvalených Spojenými štátmi na Irán. Až do ukončenia konania nesmie opustiť Kanadu, proti čomu Čína protestuje.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #drogy #Kanada #pašerák #pašovanie drog #odsúdený na smrť