Tisíce Poliakov si uctili pamiatku zavraždeného starostu Gdanska

Tisíce Poliakov si v pondelok večer uctili pamiatku starostu Gdanska Pawla Adamowicza, ktorý zomrel po nedeľňajšom útoku mladého muža. Smútočné zhromaždenia sa konali po celej krajine a zúčastnili sa na nich aj viacerí politici vrátane šéfa Európskej rady Donalda Tuska. Vyšetrovatelia vypočuli dvadsaťsedemročného muža zadržaného na mieste krátko po útoku, podľa jeho advokáta sa k činu nepriznal.

15.01.2019 10:43 , aktualizované: 11:15
Poľsko, Gdansk, Adamowicz Foto: ,
V Gdansku prišlo vzdať úctu zavraždenému starostovi Adamowiczovi cez 15 000 ľudí.
debata (3)

V severopoľskom prístavnom meste Gdansk prišlo podľa agentúry PAP vzdať úctu zavraždenému starostovi Adamowiczovi vyše 15 000 ľudí. „Vždy si bol tam, kde bolo potrebné postaviť sa zlu,“ spomínal Tusk na svojho kolegu a kritika súčasnej nacionalistickej vlády, ktorý sa po prvý raz angažoval už koncom 80. rokov v študentskom protikomunistickom hnutí. Za starostu mesta Gdansk bol Adamowicz zvolený prvýkrát v roku 1998 a od tej doby funkciu vo voľbách päťkrát obhájil, naposledy vlani ako nezávislý kandidát.

Ďalšie tisíce ľudí sa k piete zišli vo Varšave, ktorej vedenie nechalo na mestských budovách spustiť vlajky na pol žrde a vyhlásilo trojdňový smútok. Na večernú omšu vo varšavskej katedrále prišli aj prezident Andrzej Duda a premiér Mateusz Morawiecki. Hlava štátu označila Adamowiczovu násilnú smrť za „jednu z najtragickejších udalostí v Poľsku za posledné roky“.

Ľudia zaplnili ulice či námestia aj v Poznani, Štetíne či Krakove, menšie zhromaždenia sa konali aj v mnohých ďalších poľských mestách. Desiatky ľudí zapaľovali sviečky pred poľskými ambasádami vo Washingtone, Londýne či Budapešti.

Zatkli ďalších troch ľudí

Poľská polícia zatkla troch ľudí vyzývajúcich na ďalšie vraždy. Minister vnútra Joachim Brudziňski uviedol na Twitteri, že polícia zatkla týchto ľudí v pondelok – v deň, keď starosta podľahol zraneniam.

Brudziňski označil zatknutých za „nevyrovnané“ osoby a internetových trolov. Nie je jasné, na koho vraždu vyzývali, uviedla agentúra AP.

Muž sa k vražde nepriznal

Adamowicz podľahol v pondelok zraneniam, ktoré utrpel, keď ho cez víkend na pódiu pri charitatívnej akcii dobodal muž identifikovaný poľskými médiami ako Stefan W. Muž, ktorý sa nedávno liečil z paranoidnej schizofrénie, po čine neutekal a polícia ho zadržala na mieste.

Ľudia zapaľujú sviečky na pamiatku starostu... Foto: TASR/AP, Wojtek Strozyk
Poľsko Gdansk starosta útok Adamowicz Ľudia zapaľujú sviečky na pamiatku starostu poľského mesta Gdansk Pawla Adamowicza.

Podľa rozhlasovej stanice RMF FM trval jeho pondelňajší výsluch vyše dve hodiny. K vražde sa nepriznal a hovoril predovšetkým o svojom päť a pol roka trvajúcom pobyte vo väzení, na ktorý bol odsúdený za bankové lúpeže. Svoj trest označil za krivdu, ktorú dáva za vinu vtedajším vládnucim politikom.

Stefan W. bol za mrežami od roku 2013 a väzenie opustil v decembri, keď krátko predtým ukončil liečbu schizofrénie. Bezprostredne po útoku na pódiu vyhlásil, že ho vo väzení „mučila“ Občianska platforma, strana vtedajšieho premiéra Tuska, ktorej členom bol v minulosti tiež Adamowicz.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Gdansk #útok nožom #Pawel Adamowicz