Iránska raketa nedokázala vyniesť družicu na obežnú dráhu

Irán sa dnes pokúsil vyslať do vesmíru družicu, kvôli problémom nosnej rakety sa ju ale nepodarilo umiestniť na obežnú dráhu. Agentúra AP uviedla, že raketa zrejme spadla do Indického oceánu.

15.01.2019 12:47
debata (7)

Prezident Hasan Rúhání minulý týždeň ohlásil, že Irán má v pláne v najbližšom čase vypustiť dva satelity s pomocou rakiet domácej výroby. Spojené štáty a ďalší kritici Iránu to označili za porušenie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, pretože Irán využije balistickú technológiu. Podľa izraelského premiéra Irán o družici klame a dnešný štart bol súčasťou jeho programu medzikontinen­tálnych rakiet.

„Dnes ráno sa podaril štart rakety so satelitom Paja. Bohužiaľ ale satelit nebol umiestnený na obežnú dráhu,“ povedal iránsky minister pre telekomunikácie Mohammed Javad Azar Džahromí. Raketa podľa neho v poslednom štádiu letu nedosiahla potrebnú rýchlosť.

Minister neobjasnil príčinu ťažkostí, ale povedal, že iránski vedci budú na vývoji ďalej pracovať. Podľa štátnej televízie mala družica obiehať Zem na dráhe vzdialenej asi 600 kilometrov. S komentárom „posolstvo hrdosti, sebadôvery a vôľa iránskej mládeže svetu“ televízia odvysielala zábery na raketu, ako mizne v tme, ale nie moment jej zlyhania.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že Irán svoj vesmírny program zneužíva na krytie vývoja balistických rakiet. Tento „nevinný satelit“ bol v skutočnosti prvým štádiom pokusu vystreliť medzikontinentálne balistickú raketu, ktorú Irán vyvíja v rozpore s medzinárodnými dohodami, povedal premiér.

Raketa odštartovala z vesmírneho strediska Imáma Chomejního v severnej provincii Semnan. Toto stredisko spadá pod ministerstvo obrany. Agentúra AP napísala, že vzhľadom na vzdušný koridor strediska je najpravdepodob­nejšie, že raketa spadla do Indického oceánu.

Druhý satelit, ktorý Iránci chceli vypustiť, sa volá Dusty. Agentúra AP uviedla, že nie je jasné, do akej miery dnešný neúspech ovplyvní vyslanie druhého satelitu. Minister Džahromí povedal, že sa Irán pokúsi dostať aj túto družicu na obežnú dráhu, termín ale nespresnil. Iránci väčšinou časujú prehliadku svojej technológie na február, na ktorý pripadá výročie islamskej revolúcie. Tento rok uplynie od tohto historického míľnika 40 rokov.

Za úmysel vypustiť satelity kritizovalo Irán okrem USA aj Francúzsko. Podľa oboch krajín tým Teherán porušuje podmienky rezolúcie z roku 2015, ktorá vyzýva Irán, aby osem rokov nevyvíjal balistické rakety schopné niesť jadrové hlavice. Iránci poslali do vesmíru svoj prvý vedecký a telekomunikačný satelit domácej výroby v roku 2009, keď si Irán pripomenul 30. výročie islamskej revolúcie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #raketa #Irán #satelit