Južná Kórea v obrannom dokumente už neoznačuje KĽDR za nepriateľa

Južná Kórea vo svojom novom obrannom dokumente už neoznačuje KĽDR za nepriateľa. Správa, ktorá stanovuje juhokórejské obranné ciele na ďalšie dva roky, však naďalej uvádza, že severokórejské zbrane hromadného ničenia predstavujú hrozbu pre mier a stabilitu Kórejského polostrova.

15.01.2019 15:08
debata (2)

Od roku 2010, keď si údajný útok KĽDR na juhokórejskú korvetu vyžiadal životy 46 juhokórejských námorníkov, každá správa ministerstva obrany označovala Pchjongjang za „nepriateľa“, „existujúceho nepriateľa“ či „hlavného nepriateľa“, uviedla agentúra AP. V tomto roku to tak prvýkrát nie je.

Podľa AP to svedčí o ďalšom zlepšovaní vzťahov medzi oboma Kóreami. Na Kórejskom polostrove sa počas posledného roka výrazne znížilo napätie, keď severokórejský diktátor Kim Čong-un zastavil jadrové testy svojej krajiny a vydal sa na cestu diplomacie. Za posledný rok sa trikrát stretol so svojím juhokórejským náprotivkom Mun Če-inom a na historickom summite v Singapure tiež rokoval s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Tento týždeň, vo štvrtok či v piatok, by sa mala vo Washingtone uskutočniť schôdzka amerických a severokórejských predstaviteľov na vysokej úrovni. Obsahom rokovaní má byť pripravovaný druhý summit Kima s Trumpom, predovšetkým dátum a miesto jeho konania, napísali dnes juhokórejské médiá. Schôdzky sa má zúčastniť americký minister zahraničia Mike Pompeo a vysoký predstaviteľ severokórejskej Strany práce a bývalý šéf tajnej služby KĽDR Kim Jong-čchol.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea #Kórejský polostrov