Farage: Smerujeme k druhému referendu, Loiseauová hovorí o posune dátumu brexitu

Bývalý vodca Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), britský europoslanec Nigel Farage vyjadril vo štvrtok názor, že Británia smeruje k odloženiu termínu vystúpenia z EÚ, stanoveného na 29. marca, a pravdepodobne aj k novému referendu o tzv. brexite. Uviedla to tlačová agentúra Reuters.

16.01.2019 11:29 , aktualizované: 14:53
debata (47)

Britská premiérka Theresa Mayová utrpela v utorok večer veľkú porážku v poslaneckej snemovni, keď britskí poslanci prevažnou väčšinou hlasov odmietli dohodu o riadenom brexite, ktorú jej vláda vyrokovala s Európskou úniou.

„Myslím si a obávam sa, že smerujeme k odkladu a pravdepodobne aj k druhému hlasovaniu,“ skonštatoval Farage v stredu v rozhovore pre televíznu stanicu Sky News. Farage bol jedným z hlavných aktivistov za odchod Británie z EÚ a počas kampane pred referendom z 23. júna 2016, z pozície predsedu UKIP, lákal britských voličov na sériu výhod, ktoré má krajine priniesť „rozvod“ z Bruselom. Avšak už krátko po oznámení výsledkov referenda Farage verejne priznal, že v niektorých veciach zavádzal, najmä v tom, že Briti ušetria 350 miliónov libier (393 miliónov eur) týždenne, ak odídu z Únie.

Francúzska ministerka: EÚ by mohla termín brexitu predĺžiť

Európska únia by mohla odložiť blížiaci sa termín brexitu stanovený na 29. marec, ak o to Londýn požiada. Uviedla to v stredu francúzska ministerka pre európske záležitosti Nathalie Loiseauová.

„Je to len teória, pretože premiérka Mayová o to nikdy nepožiadala a ani nik z nej okolia,“ povedala Loiseauová pre rozhlasovú stanicu France Inter.

„Z právneho hľadiska a technicky je to však možné. Briti o to musia požiadať a túto žiadosť musí jednomyseľne odsúhlasiť 27 členských štátov Európskej únie v zmysle: ‚V poriadku, termín odchodu ste si zvolili 29. marec… Dobre, my ho predĺžime‘.“

Ďalej uviedla: „Ale na ako dlho a čo máme urobiť? Pretože ak nám (Briti) povedia, že požadujú viac ústupkov zo strany Európskej únie, bude to komplikované.“

Loiseauová sa vyjadrila na margo výsledku utorňajšieho hlasovania poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu, ktorí drvivou väčšinou hlasov odmietli dohodu o odchode Británie z EÚ, ktorú s Bruselom vyrokovala vláda premiérky Theresy Mayovej.

Loiseauová zdôraznila, že mnohé krajiny Európskej únie považujú príslušnú dohodu za „jedinú možnú“. Upozornila, že dokument nie je možné opätovne preskúmať. „Skutočne sme preskúmali všetky možnosti. Ak chcete riadené odlúčenie, ktoré umožní Británii v budúcnosti blízky vzťah s Európskou úniou – tak toto je tá dohoda!“ dodala Loiseauová.

Ďalšími možnosťami sú podľa ministerky buď žiadna dohoda, alebo žiadny brexit. Britániu na záver upozornila, aby sa ponáhľala, keďže 29. marec je „hneď za rohom“.

Na ďalšie rokovania o brexite je stále dosť času, tvrdí Merkelová

Na ďalšie rokovania o spôsobe vystúpenia Británie z EÚ je stále dosť času. Nemecká kancelárka Angela Merkelová to uviedla v stredu po rozhodnutí britského parlamentu odmietnuť dohodu medzi Londýnom a zvyškom EÚ, určujúcu podmienky tzv. brexitu.

Šéfka nemeckej vlády povedala pred novinármi v Berlíne, že výsledok hlasovania britských poslancov ľutuje. „Samozrejme, urobíme všetko pre to, aby sme našli usporiadané riešenie, ale sme taktiež pripravení, ak by usporiadané riešenie nebolo,“ citovala jej slová tlačová agentúra AP.

„Máme ešte čas na vyjednávanie, ale čakáme teraz na to, čo navrhne britská premiérka (Theresa Mayová),“ dodala Merkelová.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Brexit