Sýrski Kurdi nechcú bezpečnostnú zónu na severe Sýrie

Sýrski Kurdi nesúhlasia s tým, aby bola na severe Sýrie, teda na území obývanom hlavne Kurdmi, zriadená bezpečnostná zóna zabezpečovaná Tureckom. Informovala o tom agentúra AFP. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok uviedol, že zriadenie takejto zóny navrhol americký prezident Donald Trump. Má byť až 30 kilometrov široká a zriadiť ju má Turecko. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov dnes povedal, že Moskva s návrhom nesúhlasí.

16.01.2019 12:06
sýria, turecko, usa, vojna, konflikt, vojak,... Foto: ,
Sýrske a americké jednotky hliadkujú pri tureckej hranici.
debata (21)

Pre Kurdov Trumpov plán znamená, že by zóna bola na území, ktoré ich milície vybojovali nad teroristickou organizáciou Islamský štát (IS) a ktoré obývajú Kurdi.

Turecko považuje kurdské milície za teroristov a nepraje si, aby pôsobili pri jeho hraniciach. Pohrozilo ofenzívou proti nim, zatiaľ čo Trump oznámil, že zo severu Sýrie stiahne amerických vojakov.

„Medzi Tureckom a severom Sýrie môže byť demarkačná línia, ktorú zaistia mierové sily OSN. Čokoľvek iné je neprijateľné. Turecko nie je neutrálne a nemôže byť garantom bezpečnosti,“ vyhlásil dnes kurdský politik Aldara Chalíl.

Trump v nedeľu vo svojom tweete pohrozil Turecku ekonomickým zničením, pokiaľ na Kurdov v Sýrii zaútočí. V pondelok večer hovoril telefonicky s Erdoganom a navrhol, aby Turecko zriadilo na hranici bezpečnostnú zónu.

Lavrov dnes vyhlásil, že kontroly nad územím na severe Sýrie by sa mal ujať sýrsky režim. „Sme presvedčení, že optimálnym a jediným spravodlivým riešením je odovzdanie tohto územia pod kontrolu sýrskej vlády, sýrskej armády a ich administratívy,“ povedal Lavrov na dnešnej tlačovej konferencii.

Ruský minister tiež povedal, že by sa táto téma mala dostať na program Erdoganovho stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Schôdzka sa má konať koncom januára.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Kurdi