Putin považuje Srbsko za strategického partnera na Balkáne

Ruský prezident Vladimir Putin deň pred svojou návštevou Belehradu označil Srbsko za strategického partnera Ruska na Balkáne. V rozhovore, ktorý poskytol srbským denníkom Politika a Večernje novosti tiež povedal, že Moskva plne rešpektuje rozhodnutie srbského vedenia vstúpiť do Európskej únie a nestavia kvôli tomu Belehrad pred dilemu.

16.01.2019 16:04 , aktualizované: 17:00
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (117)

Podľa Putina má Rusko na Balkáne veľa priateľov, „medzi ktorými zaujíma osobitné miesto strategický partner Srbsko. Preto je pomoc pri posilňovaní regionálnej bezpečnosti a stability našou bezpodmienečnou prioritou,“ povedal šéf Kremľa, ktorý sa vo štvrtok v Belehrade už pätnástykrát stretne so svojím terajším srbským náprotivkom Aleksandarom Vučičom.

Putin pritom ocenil, že srbské vedenie rozhodne odmieta členstvo v NATO a „pevne sa drží zachovania neutrality krajiny“. V tejto súvislosti pripomenul, že Rusko „už roky pomáha posilniť obranné schopnosti Srbska“ dodávkami zbraní a vojenskej techniky, a sľúbil, že v tom bude pokračovať.

Rusko predvlani poskytlo Srbsku stíhačky MiG-29 ako vojenskú pomoc a dohodnuté bolo dodanie aj ďalších takých lietadiel, pri ktorých Srbi zaplatia ich modernizáciu. Agentúra TASS vtedy napísala, že Srbsko má ešte zdarma získať 30 tankov T-72 a 30 prieskumných obrnených transportérov BRDM-2.

Srbsko chce byť v EÚ, o vstup do NATO záujem nemá

Srbsko sa usiluje o európsku integráciu, predovšetkým o členstvo v Európskej únii, chce ale zostať vojensky neutrálne a nestojí o členstvo v NATO.

„Rešpektujeme kurz začlenenia sa do Európskej únie, ktorý vybralo srbské vedenie. Na rozdiel od západných partnerov sa nesnažíme postaviť Srbsko pred umelo vnútenú voľbu: buď ste s Ruskom, alebo s Európskou úniou,“ povedal Putin. Európska integrácia Srbska podľa neho nie je prekážkou pre „pokračovanie našej rôznorodej spolupráce“.

V Srbsku je teraz Rusko považované za veľkého priateľa najmä pre to, že Moskva dôrazne podporuje Belehrad v jeho odmietaní uznať nezávislosť Kosova. Putin v rozhovore okrem iného znovu kritizoval nálety, ktoré NATO bez schválenia OSN vykonalo v Srbsku v roku 1999, a podľa neho „násilné odtrhnutie autonómnej oblasti Kosovo“.

Spomínané letecké údery Severoatlantickej aliancie prinútili srbské ozbrojené sily ukončiť operáciu proti ozbrojenému povstaniu albánskych separatistov v Kosove, ktorá sa zvrhla na etnickú čistku sprevádzanú zločinmi.

Putinov poradca Jurij Ušakov dnes v súvislosti so správami srbskej tlače o zadržaní podozrivého z prípravy atentátu na ruského prezidenta uviedol, že Belehrad uistil Moskvu, že podniká všetky opatrenia na zaistenie bezpečnosti Putinovej návštevy, navyše tajné služby oboch štátov sú v „najtesnejšom kontakte“.

„Som presvedčený, že všetka činnosť našej delegácie bude zabezpečená a k žiadnym neúspechom nedôjde,“ povedal Ušakov. Na ďalšie otázky ohľadom 21-ročného podozrivého, zatknutého s puškou s optickým zameriavačom, návodom na výrobu výbušnín a symbolmi teroristickej organizácie Islamský štát, Ušakov podľa agentúry Interfax odpovedal, že vie len to, čo sa dočítal v tlači.

Návštevu ruského prezidenta Vladimira Putina v Belehrade budú podľa denníka Politika sprevádzať v Srbsku doteraz nevídané bezpečnostné opatrenia. Na stráženie hosťa aj jeho hostiteľa prezidenta Aleksandara Vučiča má byť nasadených údajne až 7 000 policajtov. Z Moskvy už prišlo dohliadnuť na prípravy 250 elitných ruských špecialistov a Putinova ochranka.
Starostlivo preverujú všetky miesta, kadiaľ má ruský prezident prechádzať a kde sa majú konať stretnutia. Mimoriadne bezpečnostné opatrenia sa zrejme budú týkať predovšetkým chrámu svätého Sávu. Práve tam by totiž mal Putin podľa očakávania predniesť prejav k srbskému národu.

Zadržali muža podozrivého z prípravy útoku počas Putinovej návštevy

Srbské médiá v stredu informovali, že v meste Novi Pazar bol zadržaný mladý muž, ktorý je podozrivý z prípravy teroristického útoku počas nadchádzajúcej návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Srbsku. S odvolaním sa na srbský denník Blic o tom informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Podľa niektorých tvrdení mladík mohol pripravovať útok aj na samotného Putina.

Zadržaným je 21-ročný Ali Alibašič. Podľa denníka Kurir ho polícia zastavila na ulici, aby preverila obsah jeho batoha. Našla v ňom strelnú zbraň so zameriavačom.

Pri prehliadke domu, v ktorom mladík býval, sa našli ďalšie zbrane, komponenty na výrobu bombových náloží, ako aj samotná výbušnina. Policajti tam zaistili i predmety so symbolikou džihádistickej organizácie Islamský štát a islamistickú propagandistickú literatúru.

Srbský spravodajský portál Informer citoval vyjadrenia anonymných bezpečnostných zdrojov, podľa ktorých sa mladík chystal spáchať svoj útok v deň Putinovho príchodu do Srbska. Zdroje však nespresnili, na základe čoho dospeli k tomuto tvrdeniu.

Putin do Belehradu pricestuje vo štvrtok. Srbské ministerstvo vnútra už vopred avizovalo, že prijme mimoriadne opatrenia na zaistenie jeho bezpečnosti. V niektorých častiach srbskej metropoly bude kvôli Putinovej návšteve obmedzená doprava.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Srbsko #Vladimir Putin #príprava útoku