Protivládne protesty Fideszu neprospeli, stratil 250.000 priaznivcov

Od decembra minulého roka klesol počet priaznivcov maďarskej vládnej strany Fidesz zhruba o štvrť milióna, konštatoval v stredu inštitút Závecz Research Intézet (ZRI). Z aktuálnych výsledkov jeho prieskumu vyplýva, že z decembrových 35 percent by Fidesz v januári volilo iba 32 percent voličov.

16.01.2019 19:29
viktor orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (13)

Podľa spravodajského servera Index.hu v uplynulom mesiaci mali na stranícke preferencie vplyv protivládne protesty, ktoré boli namierené najmä proti novele zákonníka práce týkajúcej sa rozšírenia ročného rámca nadčasov, a ovplyvnili ich aj následné opozičné reakcie.

Z prieskumu uskutočneného začiatkom januára ďalej vyplýva, že Jobbik zaznamenal rast preferencií z deviatich na 11 percent. Maďarská socialistická strana (MSZP) si udržala sedempercentnú a Demokratická koalícia (DK) päťpercentnú podporu.

Mierne zlepšenie z troch percent na štyri percentá dosiahla mimoparlamentná strana Momentum. Preferencie Strany dvojchvostého psa (MKKP) stúpli z dvoch na tri percentá, tri percentá si udržala strana Politika môže byť iná (LMP). Stagnovanie na úrovni jedného percenta zaznamenal ZRI v prípade strán Dialóg (Párbeszéd) a Hnutie naša vlasť (Mi Hazánk Mozgalom).

Nerozhodných zostalo v januári 32 percent opýtaných.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #protesty #Fidesz