Putinovi sa pri príchode do Srbska dostalo veľkolepého uvítania

S cieľom vyjadriť podporu srbskému prezidentovi a jeho promoskovskej zahraničnej politike navštívil vo štvrtok Belehrad ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra AP.

17.01.2019 12:06 , aktualizované: 14:50
debata (247)

Putin priletel na belehradské letisko po tom, ako jeho lietadlo počas letu cez srbský vzdušný priestor sprevádzali stíhačky MiG-29, ktoré dostalo srbské vojenské letectvo nedávno do daru práve od Ruska.

Ako pripomína agentúra AP, Srbsko aj napriek oficiálnemu záujmu o vstup do EÚ naďalej zachováva blízke vzťahy so svojím tradičným slovanským spojencom. Belehrad sa tak nepripojil k sankciám uvaleným na Moskvu v súvislosti s Ruskou anexiou Krymu a deklaratívne odmieta vstup do NATO.

Návštevu ruského lídra v Belehrade oznámil srbský prezident Aleksandar Vučič ešte v decembri 2018.

Podľa Vučiča je v tomto kontexte najdôležitejšou otázkou pre Srbsko realizácia spoločných projektov s Ruskom v oblasti energetického priemyslu, infraštruktúry a inovačných technológií, ako aj vo všetkých ostatných oblastiach, v ktorých obe krajiny úzko spolupracujú.

Srbské médiá ešte v decembri informovali, že počas návštevy ruského prezidenta by malo byť podpísaných 20 rôznych dohôd.

Podpredseda ruskej vlády Jurij Borisov sa nechal počuť, že počas návštevy môže byť podpísaná aj dohoda o vytvorení jadrového centra v Srbsku.

Okrem slovanských koreňov a pravoslávnej viery spája obe krajiny aj otázka Kosova. Kosovo vyhlásilo v roku 2008 jednostranne nezávislosť, ktorú však Srbsko neuznáva – podobne ako niektoré ďalšie krajiny vrátane Slovenska. Moskva v tejto veci podporuje Srbsko a môže použiť svoje právo veta na zablokovanie vstupu Kosova do OSN.

USA, silný spojenec Kosova, zase opakovane obviňujú Rusko zo zasahovania do vnútorných záležitostí Balkánu – vrátane vlaňajšieho referenda v Macedónsku o zmene názvu krajiny, úspech ktorého bol jednou z podmienok vstupu Macedónska do NATO.

247 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Srbsko #Vladimir Putin