Ukrajina rokuje s USA o dodávkach zbraní, povedal Klimkin

Ukrajina rokuje so Spojenými štátmi o možných dodávkach zbraní a o "veľmi podstatnom" posilnení obranných možností ukrajinskej armády. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to dnes povedal ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin.

18.01.2019 13:43
pavlo klimkin Foto: ,
Ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin.
debata (89)

„Rokujeme o veľmi podstatnom posilnení obranných schopností našej armády a celého zbrojného sektoru Ukrajiny,“ povedal minister. Rokovanie je podľa neho tajné, o konkrétnom obsahu rozhovorov nemôže hovoriť. Západné štáty sa doteraz pri pomoci Ukrajine obmedzovali väčšinou na finančnú a logistickú podporu a dodávky nebojových armádnych prostriedkov.

Spojené štáty však už vlani oznámili, že dodali Ukrajine 210 protitankových rakiet Javelin a 35 odpaľovacích zariadení v rámci balíka pomoci v hodnote 47 miliónov dolárov. Ukrajina okrem toho požiadala Spojené štáty o predaj systémov protivzdušnej obrany. Cena jedného takého systému je 750 miliónov dolárov, pričom Kyjev má záujem najmenej o tri exempláre tejto vojenskej techniky.

Po minuloročnom novembrovom incidente v Kerčskom prielive, kde ruská plavidlá zadržali tri ukrajinské vojenské lode, sa USA rozhodli podporiť ukrajinské vojenské námorníctvo mimoriadnou finančnou pomocou vo výške desiatich miliónov dolárov.

Klimkin na tlačovej konferencii komentoval vzťahy s Ruskom, ktoré kriticky ovplyvnilo zabratie ukrajinského Krymu a akcie proruských separatistov na východe Ukrajiny. Potvrdil, že vzájomné vzťahy sú minimálne a obmedzujú sa len na ochranu záujmov ukrajinských občanov, ktorých je v Rusku 2,5 milióna. „Diplomatické styky prakticky neexistujú,“ povedal minister.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina #Pavlo Klimkin #vojna na Ukrajine