V Štokholme tajne rokovali predstavitelia USA a Severnej Kórey

Zástupcovia Spojených štátov a Severnej Kórey sa v piatok stretli v Štokholme na vopred neoznámených rozhovoroch na vysokej úrovni. Potvrdilo to ministerstvo zahraničných vecí Švédska, informuje agentúra AP.

18.01.2019 15:03
debata (8)

„Po stretnutí (Donalda Trumpa a Kim Čong-una, poz. red.) v Singapure sa veci zastavili. Účelom tohto stretnutia je podnietiť energiu a urobiť kroky vpred vo vzťahoch medzi USA a Severnou Kóreou,“ uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný diplomatický zdroj.

Hovorkyňa ministerstva Diana Qudhaibová uviedla, že na rozhovoroch sa zúčastnila námestníčka šéfa severokórejskej diplomacie Čche Son-hui, odmietla však poskytnúť bližšie podrobnosti.

Podľa švédskej tlačovej agentúry TT patrili k účastníkom aj osobitný vyslanec USA pre Severnú Kóreu Stephen Biegun a švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová.

„Sú to len rozhovory v menšom formáte a podieľajú sa na nich medzinárodní experti,“ povedala Qudhaibová.

Švédsko udržiava diplomatické styky s Pchjongjangom od roku 1973 a je jednou z mála západných krajín, ktoré majú v Severnej Kórei veľvyslanectvo. To poskytuje konzulárne služby pre Spojené štáty, približuje AP.

V marci viedla Wallströmová v Štokholme rozhovory so svojím severokórejským rezortným partnerom Ri Jong-hom, ktoré viedli k prvej schôdzke amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una. Toto historické stretnutie sa konalo v júni v Singapure.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Severná Kórea #Švédsko