Na Václavskom námestí v Prahe sa zapálil muž, chcel skončiť ako Palach

Na Václavskom námestí v Prahe sa polial horľavinou muž a následne sa zapálil. Okoloidúci ho uhasili. Informovala o tom na svojej webovej stránke spravodajská televízia ČT24.

18.01.2019 15:54 , aktualizované: 20:38
polícia, václavské námestie Foto: ,
Policajti hliadkujú pri mieste na Václavskom námestí, kde sa podpálil muž.
debata (258)

K incidentu došlo okolo 15.00 h v hornej časti Václavského námestia pod jazdeckou sochou svätého Václava. Podľa prvotných informácií sa muž narodený v roku 1964 polial neznámou látkou a zapálil. Okoloidúci oheň uhasili, uviedla na Twitteri Polícia ČR.

Podľa hovorkyne pražskej polície Andrey Zoulovej ide o muža českej národnosti. Z prvých informácií podľa nej vyplýva, že muž „nemal politický motív a nešlo ani o spoločenský protest“. Muž mal svojmu bratovi pred činom oznámiť, že chce odísť ako študent Jan Palach pred 50 rokmi. Brat sa preto obrátil na políciu, ktorá sa muža pokúšala nájsť a zastaviť.

„Pred činom poslal svojmu bratovi správu, že chce odísť v duchu Jana Palacha. Jeho brat preto zalarmoval políciu, ktorá sa ho snažila lokalizovať cez mobilného operátora,“ uviedol zástupca starostu Prahy 1 pre bezpečnosť Petr Hejma.

„Lokalizácia však nie je nikdy presná. Je možné určiť, že ten človek sa pohybuje v okruhu zhruba 300 metrov. Policajti teda muža hľadali a boli dosť blízko a dobiehali tam,“ dodal Hejma pre Aktuálně.cz.

„Tesne predtým (zapálením) tu mal rozložený stojan s dvoma ceduľkami. Jeden bol akože v arabskom písme, čo mi hneď robilo nepríjemne, a niečo si furt mumlal. Ale mal tam zavesené dva kresťanské krížiky. Potom sa polial a zapálil, z reštaurácie ho videli a bežali ho hasiť hasiacim prístrojom a nejaká pani sa ho pokúšala uhasiť taškou,“ opísal Novinkám situáciu jeden z okoloidúcich.

Okolnosti udalosti preveruje polícia. Informácie o totožnosti muža však zatiaľ nezverejnila. Z dôvodov vyšetrovania odklonila dopravu na Václavskom námestí na ulicu Krakovská.

Na Václavské námestie dorazila medzičasom chemická jednotka hasičov, ktorá bude zisťovať, akú horľavinu muž použil.

Podľa Zdravotníckej záchrannej služby, ktorá zasahovala na mieste, má muž popálených približne 30 percent povrchu tela, v dôsledku čoho ho uviedli do umelého spánku.

VIDEO: Pred 50 rokmi sa po ruskej okupácii Československa zapálil študent Jan Palach. Muž, ktorý sa zapálil teraz, mal svojmu bratovi pred činom oznámiť, že chce odísť ako Palach. O Palachových pohnútkach si môžete pozrieť vo videu TV Pravda s historikom.

Video
258 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #zapálenie #Václavské námestie