Izraelskí vojaci pri protestoch pri hraniciach Gazy postrelili 14 ľudí

Izraelskí vojaci dnes pri zásahu proti demonštrantom na hranici s Pásmom Gazy postrelili 14 Palestínčanov. Informoval o tom denník Haarec s odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva. Celkovo sa dnes na protestoch, ktoré sa pozdĺž hranice medzi Pásmom Gazy a Izraelom konajú pravidelne každý týždeň, zúčastnili tisíce ľudí, uviedla agentúra AP.

18.01.2019 18:55
izrael, palestína, pásmo gazy, ranený, nosítka,... Foto: ,
Raneného Palestínčana odnášajú z miesta protestu v Pásme Gazy.
debata (9)

Protesty sa dnes v porovnaní s minulým týždňom, keď na hraniciach zomrela jedna žena a ďalšie dve desiatky ľudí utrpeli zranenia, zdali o niečo pokojnejšie. Podľa denníka Haarec pritom izraelská vláda bude mieru násilností zohľadňovať pri svojom rozhodovaní, či povolí prevod finančných prostriedkov z Kataru na účty radikálneho hnutia Hamas. To Pásmo Gazy ovláda a Katar mu prispieva na výplaty vládnych zamestnancov.

Palestínčania pri hraniciach v Gaze pravidelne protestujú od konca minulého marca. Vyjadrujú tak nesúhlas s izraelskou blokádou a žiadajú možnosť vrátiť sa na územie, ktoré bolo kedysi domovom ich predkov, ale dnes leží v Izraeli. Doteraz izraelskí vojaci pri protestoch podľa palestínskych zdravotníckych zdrojov zastrelili viac ako 220 Palestínčanov a mnoho ďalších zranili.

Pásmo Gazy je husto zaľudnený, úzky pobrežný pás zeme vklinený medzi Izrael a Egypt. Po viac ako desaťročí vlády islamistického Hamasu a v dôsledku izraelskej a egyptskej blokády sú životné podmienky väčšiny obyvateľov ťažké.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #protest #Pásmo Gazy