Huawei: Bezpečnostná hrozba alebo konkurenčný boj v praxi

"Česko-čínske konzultácie na úrovni ministerstiev zahraničia nik nezrušil. Akurát sa budú konať neskôr. Konkrétne v druhej polovici februára," reagovalo české ministerstvo zahraničných vecí na súčasnú česko-čínsku roztržku živenú hlavne opozičnými politikmi predovšetkým v médiách. Zároveň tak nepriamo vyvrátilo výroky prezidenta Miloša Zemana. V súkromnej televízii Barrandov totiž vyhlásil, že Peking v reakcii na varovanie pred technológiami čínskej firmy Huawei v Česku zrušil rokovanie na úrovni zástupcov ministerstiev zahraničných vecí.

19.01.2019 10:00
poľsko, huawei Foto:
Viaceré západné krajiny odmietli spolupracovať s firmou Huawei aj na základe varovania ich tajných služieb.
debata (26)

„Preloženie termínu potvrdilo nielen čínske ministerstvo, ale aj čínsky zastupiteľský úrad v Prahe,“ informoval hovorca rezortu diplomacie Michal Bucháček.

Samotná firma Huawei, výrobca telekomunikačných zariadení, plánuje ďalší rozvoj počas nasledujúcich piatich rokov. Ide vraj až o dvojnásobné zvýšenie tržieb. „Súčasné problémy, ktorým dnes čelí, nebudú mať dosah na jej podnikateľské aktivity,“ citujú noviny China Daily zakladateľa podniku Žen Čeng-feja. Obavy Západu zo špionáže označil za nepodložené.

„Už pred desiatimi rokmi sme predpovedali súčasné problémy. A tak nie sme úplne nepripravení riešiť situáciu. Netvrdím, že nám to nenarobí ťažkosti, ale nebudú mať veľký rozsah. Nečakajú nás veľké problémy,“ zhrnul zakladateľ firmy Huawei, ktorá mala len v minulom roku tržby vo výške 108,5 miliardy dolárov a v tomto roku ráta so 125 miliardami.

VIDEO: Sú obavy z telefónov značky Huawei oprávnené? A čo zariadenia od iných značiek? Vo videu TV Pravda odpovedá IT odborník Ondrej Macko.

Video

V súvislosti s kampaňou proti Huawei Žen Čeng-fej zdôraznil, že „neurobil by som nič, čo by poškodilo inú krajinu“. Bývalý armádny dôstojník a obdivovateľ zakladateľa Číny Mao Ce-tunga zároveň ubezpečil, že medzi jeho politickými názormi a podnikateľskou činnosťou firmy Huawei neexistuje žiadna spojitosť.

Podľa poslanca za KSČM Vojtěcha Filipa spor o využívanie technológií Huawei a ZTE v Česku je umelou kauzou vyvolanou konkurenčným bojom vedeným z USA, v ktorom sa českí úradníci nedokážu zorientovať.

„Firma Huawei je pripravená na konkurenčný boj a bude naďalej ponúkať svoje služby, pretože ide o technické zariadenia. Aký softvér si tam dáme, je vecou našich spoločností,“ dodal Filip na adresu používania softvéru i hardvéru čínskych spoločností Huawei a ZTE, pred ktorým varoval Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB). Podľa úradu práve technológie spomínaných čínskych firiem vraj predstavujú bezpečnostnú hrozbu. Po návrate zo štvordennej cesty v Číne plánuje Filip informovať o jej výsledkoch aj prezidenta Zemana.

Vývoj okolo firmy Huawei

  • Koncom decembra 2018 varoval Národný úrad pre kybernetickú bezpečnosť pred používaním výrobkov čínskych telekomunikačných spoločností Huawei a ZTE. Rovnako tak urobila ešte v roku 2013 česká civilná kontrarozviedka vo svojej výročnej správe v roku 2013.
  • Viaceré západné krajiny odmietli spolupracovať s firmou Huawei aj na základe varovania ich tajných služieb.
  • Český prezident Miloš Zeman rôzne podozrenia a následné tvrdenia odmieta. Rovnako ako obvinenie, podľa ktorého vraj povýšil biznisové záujmy Česka nad bezpečnosť štátu.
  • Podľa prezidenta ide o konkurenčný boj, ktorý ohrozuje čínske aktivity investičnej skupiny PPF vrátane Home Creditu a automobilky Škoda Auto. Podľa Zemana v ohrození je aj asi 8,5 miliardy korún, ktoré Huawei plánovala investovať do budovania vysokorýchlostných telekomunikačných sietí 5G v Česku.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #kybernetický útok #Huawei