Trump za múr ponúkol ochranu migrantov, u demokratov neuspel

Americký prezident Donald Trump v sobotu ponúkol demokratom dočasnú ochranu migrantov, ktorí sa do USA dostali ako deti, výmenou za súhlas s vybudovaním múru na hraniciach s Mexikom.

20.01.2019 00:35
debata (36)

Trump povedal, že ponuka je snahou nájsť východisko z mesačnej rozpočtovej krízy, ktorá zablokovala činnosť mnohých vládnych úradov. Demokratická predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová prezidentovu ponuku už vopred odmietla.

Trump v sobotňajšom prejave v Bielom dome podľa médií tiež pripustil, že by v USA mohli zostať ľudia, ktorí majú štatút dočasne chránených migrantov. Ide o utečencov, ktorí odišli zo svojich krajín pre živelné katastrofy alebo vojny. Zostali by dovtedy, kým sa situácia v ich vlasti nezlepší.

Trump žiada od demokratov, aby mu ako prvý krok schválili 5,7 miliardy dolárov na výstavbu 370 kilometrov dlhého hraničného múru, ktorý by zabránil ilegálnemu prenikaniu migrantov do Spojených štátov z Mexika. Demokrati však požadujú, aby prezident najskôr obnovil financovanie časti ministerstiev a vládnych agentúr, ktorých činnosť pre spor o múr zablokoval.

Podľa Trumpa je jeho ponuka „rozumným kompromisom, na ktorý by mali obe strany pristúpiť“. Pelosiová, ktorá bola s obsahom prezidentovho prejavu zjavne oboznámená pred jeho prednesením, ale už vopred ponuku označila za neprijateľnú. Trumpov plán je podľa nej „kompiláciou niekoľkých predtým zamietnutých iniciatív“ a neprejde ani jednou z komôr amerického Kongresu.

Návrh šéfa Bieleho domu podľa televízie CNN tiež zahŕňa vyčlenenie 800 miliónov dolárov na naliehavú humanitárnu pomoc a 805 miliónov dolárov na techniku ​​na detekciu drog na vstupných miestach do USA. Okrem toho sľúbil aj personálne posilnenie imigračných sudcov a ochrany hraníc.

Vodca senátnej väčšiny republikán Mitch McConnell podľa agentúry AP oznámil, že Trumpov plán hornej komore Kongresu predloží už nadchádzajúci týždeň. Návrh ale podľa očakávania bude mať v Senáte ťažkosti, nieto ešte v Snemovni reprezentantov, kde majú väčšinu demokrati.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #múr na hranici USA-Mexiko