Izraelská armáda priznala ostreľovanie iránskych cieľov v Sýrii

Izraelská armáda oznámila, že ostreľovala iránske ciele v Sýrii. Vo vyhlásení zároveň varovala sýrsku vládu, aby neútočila na izraelské územie. Oznámenie prišlo niekoľko hodín po tom, čo v nedeľu Izrael zostrelil raketu nad Golanskými výšinami. Sýria pred zostrelením rakety uviedla, že zmarila niekoľko izraelských náletov pri Damasku.

21.01.2019 08:35
izrael, sýria, irán, golanské, výšiny, tank,... Foto: ,
Izraelské tanky na Golanských výšinách. V pozadí hora Hermon.
debata (121)

Tri izraelské nočné útoky v Sýrii si vyžiadali životy štyroch sýrskych vojakov, ďalších šesť bolo zranených. Poškodili tiež medzinárodné letisko v Damasku, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na ruských vojakov pôsobiacich v Sýrii. Sýrska protivzdušná obrana podľa tohto zdroja zničila viac ako 30 striel a riadených bômb.

„Zahájili sme ostreľovanie iránskych cieľov na sýrskom území. Varujeme sýrsku armádu, aby sa nepokúšala ničiť izraelské jednotky či izraelské územie,“ uviedla v noci na dnes izraelská armáda na twitteri. Sýrska agentúra SANA uviedla, že zostrelila „niekoľko nepriateľských striel“ v okolí Damasku.

Izrael v predchádzajúcich rokoch vykonal stovky leteckých útokov na sýrske územie, kde mieri na iránske ciele a na spojencov Iránu z libanonského Hizballáhu. Irán pomáha spolu s Ruskom sýrskemu prezidentovi Assadovi v občianskej vojne, Izrael sa ale obáva rastúceho iránskeho vplyvu v blízkosti svojho územia.

K nedeľnému vzájomnému ostreľovaniu sa vyjadril izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý bol ten deň na návšteve v Čade. „Máme stálu politiku ničiť iránske ciele v Sýrii i každého, kto sa nám snaží ublížiť. Táto politika sa nemení, nech som v Izraeli, alebo na historickej návšteve v Čade,“ uviedol Natanjahu, ktorý v nedeľu oznámil obnovenie diplomatických vzťahov s touto africkou krajinou po takmer polstoročí.

Izraelská armáda oznámila, že dnes zostane uzavretý lyžiarsky areál na hore Hermon. Tá leží na hraniciach medzi Sýriu a Izraelom v oblasti Golanských výšin, ktorých dve tretiny okupuje Izrael. Izraelčania ich obsadili počas dvoch vojen v roku 1967 a v roku 1973; roku 1981 ich v rozpore s rezolúciami OSN anektovali. Východ Golanských výšin je sýrsky a na časti územia je nárazníkové pásmo kontrolované silami OSN (UNDOF).

121 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sýria #Irán #Golanské výšiny