Výbuch v Kerčskom prielive: Lode nelegálne prevážali ruský plyn do Sýrie

Pondelňajší požiar na dvoch obchodných plavidlách v blízkosti Kerčského prielivu spájajúceho Čierne a Azovské more si vyžiadal pravdepodobne až 20 obetí. Po nájdení desiatich tiel totiž Federálna agentúra námornej a riečnej dopravy (Rosmorrečflot) nepredpokladá, že zvyšných desiatich nezvestných námorníkov ešte nájde živých, informovala v utorok agentúra TASS.

21.01.2019 18:12 , aktualizované: 22.01.2019 09:53
kerčský prieliv Foto: ,
Požiar lode v Kerčskom prielive.
debata (250)

„K 06.00 h (miestneho času) bola operácia preklasifikovaná zo záchrannej na pátraciu, pretože neexistuje nijaká nádej nájsť preživších,“ povedal hovorca Rosmorrečflotu Alexej Kravčenko.

Dvanásť námorníkov z oboch lodí sa podarilo zachrániť živých. Požiar, ktorý zrejme vypukol pri prečerpávaní paliva z jednej lode na druhú, sa stále nepodarilo uhasiť.

Na jednej z lodí, nesúcej meno Candy, sa nachádzalo 17 námorníkov – deväť občanov Turecka a osem Indov. Pätnásťčlennú posádku druhého plavidla Maestro tvorilo sedem Turkov, sedem občanov Indie a jeden z Líbyjčan.

Obe lode sa plavili pod vlajkou Tanzánie.

Plyn do Sýrie dodávali nelegálne

Lode sa podieľali na nelegálnych dodávkach plynu do Sýrie. S odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinskej vlády o tom informovala v utorok agentúra UNIAN.

Podľa ukrajinského ministerstva pre dočasne okupované územia išlo o tankery Maestro a Venice (pôvodne Candy) určené na prepravu skvapalneného ropného plynu (LPG).

Podľa Úradu pre kontrolu zahraničných aktív ministerstva zahraničných vecí USA (OFAC) boli Venice a Maestro od roku 2016 zapojené do nelegálnych dodávok plynu do Sýrie, uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského ministerstva.

Zdôraznilo, že ani na jednom z plavidiel v čase incidentu nefungoval automatický identifikačný systém AIS. Ten umožňuje včasnú pomoc plavidlám v čase núdze, ale súčasne dokáže odhaliť porušovanie pravidiel moreplavby a nelegálne prekračovanie námorných hraníc.

Potopené tankery podľa Kyjeva zrejme prepravovali plyn, nelegálne vyťažený Ruskom pri ukrajinskom pobreží alebo dovezený z iných krajín.

V Kerčskom prielive došlo vlani v novembri ku konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom, pri ktorom ruská pobrežná stráž zajala tri lode ukrajinských námorných síl a ich posádky. Pri vstupe do Azovského mora musia lode častokrát aj niekoľko týždňov čakať na povolenie ruských úradov.

****

VIDEO: Koncom novembra sa v Kerčskom prielive zvýšilo napätie medzi Ruskom a Ukrajinou. Konflikt môže politicky vyhovovať Putinovi aj Porošenkovi, povedal vtedy pre TV Pravda politológ Juraj Marušiak.

Video
250 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Ukrajina #Kerčský prieliv