Taliban v Afganistane zabil 120 vojakov, povstalci rokovali s Washingtonom

Viac ako 120 príslušníkov afganských bezpečnostných síl zahynulo pri útoku militantov hnutia Taliban na výcvikové stredisko v centrálnej provincii Vardak. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa tamojšieho ministerstva obrany.

21.01.2019 21:27 , aktualizované: 22:17
taliban Foto: ,
Zničené výcvikové stredisko v provincii Maidan Wardak v Afganistane po útoku hnutia Taliban.
debata (15)

„Máme informácie, že pri explózii vo vojenskom výcvikovom stredisku bolo zabitých 126 ľudí,“ uviedol predstaviteľ rezortu obrany.

Nemenovaný zástupca provincie Vardak takisto potvrdil, že obetí je vyše 100.

Hovorca vlády sa odmietol k prípadu vyjadriť. Vláda predtým tvrdila, že pri tomto útoku na výcvikové stredisko, ktorý sa odohral ráno, zahynulo 12 ľudí.

Hovorca ministerstva vnútra Nasrat Rahímí predtým uviedol, že do základne vrazil autom samovražedný atentátnik a následne spustili paľbu vzbúrenci.

K zodpovednosti za útok sa prostredníctvom svojho hovorcu Zabíhulláha Mudžáhida prihlásilo hnutie Taliban.

Afganské jednotky podľa Rahímího usmrtili najmenej dvoch bojovníkov hnutia Taliban.

Povstalci rokovali s Američanmi o mieri

Predstavitelia Talibanu vyhlásili, že sa v pondelok v Katare stretli s americkými činiteľmi. Podľa tlačovej agentúry AFP išlo o najnovšie kolo rokovaní medzi povstalcami a Washingtonom, zameraných na ukončenie 17 rokov trvajúcej vojny v Afganistane.

Spojené štáty oficiálne stretnutie, ktoré prišlo po poslednom potvrdenom kontakte oboch strán v decembri v Spojených arabských emirátoch (SAE), nekomentovali.

„Po americkom prijatí agendy ukončenia okupácie Afganistanu a predídeniu tomu, aby bol Afganistan v budúcnosti zneužitý proti iným krajinám, sa dnes v katarskom hlavnom meste Dauha konali rozhovory s americkými predstaviteľmi,“ oznámil hovorca Talibanu.

Vyhlásenie prichádza deň po tom, ako špeciálny vyslanec Spojených štátov Zalmay Khalilzad odcestoval z Pakistanu, kde mal stretnutie s tamojším premiérom Imránom Chánom, ktorý v pondelok pricestoval do Dauhy na oficiálnu návštevu. Khalilzad absolvoval v danom regióne sériu stretnutí na získanie podpory pre tento dialóg.

Predstavitelia Talibanu sa v uplynulých mesiacoch niekoľko ráz stretli s americkými činiteľmi, avšak minulý týždeň pohrozili, že tento proces prerušia, kritizujúc Washington za zmenu agendy rozhovorov a „jednostranné“ pridávanie nových tém.

Povstalci sa napriek žiadosti Spojených štátov dlhodobo odmietajú zúčastňovať na priamych rozhovoroch s afganskou vládou v Kábule, ktorú Taliban považuje za bábku Washingtonu.

Americkí činitelia v decembri uviedli, že prezident USA Donald Trump hodlá stiahnuť polovicu zo 14.000 amerických vojakov rozmiestnených v Afganistane.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #teroristický čin