Porošenko dúfa, že Izrael uzná hladomor na Ukrajine za genocídu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko počas návštevy Izraela vyjadril nádej, že tamojší parlament uzná hladomor na Ukrajine (z 30. rokov 20. storočia) za genocídu ukrajinského národa.

21.01.2019 23:02
rivlin, porošenko Foto: ,
Izraelský prezident Reuven Rivlin a jeho ukrajinský náprotivok Petro Poroshenko v Jeruzaleme.
debata (81)

Porošenko sa v pondelok stretol s predsedom izraelského parlamentu Julim-Joelom Edelsteinom. Ako informovalo Porošenkovo tlačové oddelenie, ktoré citovala agentúra Ukrinform, „strany diskutovali o mnohých otázkach bilaterálnej spolupráce v politickom, hospodárskom, kultúrnom a humanitárnom sektore“.

Ďalej sa vo vyhlásení uvádza, že počas stretnutia strany poukázali na pokrok v politickom a medziparlamentnom dialógu medzi Ukrajinou a Izraelom a na dôležitú úlohu medziparlamentných skupín priateľstva v tomto procese.

Diskutovali aj o podpore izraelského parlamentu pre ratifikáciu dohody o voľnom obchode medzi Ukrajinou a Izraelom, ktorá bude podpísaná počas návštevy ukrajinského prezidenta.

„Strany si vymenili názory na aktuálne otázky medzinárodnej agendy. Porošenko okrem toho vyjadril nádej, že Kneset (izraelský parlament) uzná hladomor za akt genocídy ukrajinského národa,“ dodalo tlačové oddelenie.

Hladomor na Ukrajine, ale aj v iných častiach vtedajšieho Sovietskeho zväzu, umelo vyvolal vtedajší sovietsky diktátor Josif Stalin. Šlo o súčasť jeho kampane, ktorou chcel roľníkov donútiť, aby sa vzdali svojej pôdy a v rámci kolektivizácie vstúpili do kolchozov. V čase, keď hladomor kulminoval, nebol zriedkavosťou ani kanibalizmus. Moskva však jednoznačne odmieta, že by šlo o genocídu Ukrajincov, pretože útlakom počas vlády boľševikov trpeli všetky národy vrátane ruského.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko #hladomor