USA predložia Kanade formálnu žiadosť o vydanie šéfky Huawei

Spojené štáty informovali kanadskú vládu, že majú v úmysle predložiť formálnu žiadosť o vydanie finančnej riaditeľky čínskej firmy Huawei Technologies Meng Wan-čou (známa tiež ako Sabrina alebo Cathy Mengová), ktorá bola v decembri v Kanade na žiadosť USA zadržaná. V pondelok o tom informoval denník The Globe and Mail, podľa ktorého má Washington na predloženie formálnej žiadosti čas do 30. januára.

22.01.2019 08:20
Čína, USA, Huawei, Meng Wan-čou Foto: ,
Meng Wan-čou, dcéru zakladateľa telekomunikačnej spoločnosti Huawei, zadržali 1. decembra na žiadosť USA počas medzipristátia na letisku vo Vancouveri.
debata (8)

Kanadský veľvyslanec v USA David MacNaughton sa pre prípad opakovane stretol s predstaviteľmi Bieleho domu a amerického ministerstva zahraničia. Termín, keď plánujú USA žiadosť predložiť, MacNaughton denníku The Globe and Mail neoznámil.

USA na podanie žiadosti od zadržania Mengovej majú 60 dní, lehota uplynie 30. januára. Ak Washington žiadosť Ottawe predloží, bude mať Kanada 30 dní na rozhodnutie, ako vo veci pokračovať. Keď kanadské ministerstvo spravodlivosti s vydaním bude súhlasiť, môže sa Mengová proti rozhodnutiu odvolať na súde, poznamenal denník South China Morning Post.

Mengovú, ktorá je tiež dcérou zakladateľa firmy Žen Čeng-feja, kanadská polícia zadržala vo Vancouveri na žiadosť Spojených štátov, súd ju neskôr prepustil na kauciu. Peking sa proti jej zatknutiu ostro ohradil a vyzval na jej okamžité prepustenie. Podľa čínskych médií sa USA snažia potlačiť čínsku technologickú spoločnosť Huawei Technologies a obmedziť jej globálnu expanziu.

Američania tvrdia, že Mengová uisťovala banky o tom, že spoločnosti Huawei a Skycom sú dve oddelené spoločnosti, hoci Spojené štáty ich považujú za jednu firmu. Vďaka tomu pre spoločnosť zabezpečila prístup k iránskemu trhu v rozpore s americkými sankciami.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kanada #Huawei #Meng Wan-čou