Najvyšší súd nezrušil Obamov program ochrany migrantov, Trump chce rečniť v Kongrese

Americký najvyšší súd pripravil prezidenta Donalda Trumpa o tromf v boji s demokratickými kongresmanmi o stenu na hraniciach s Mexikom, keď odmietol pojednávať o zrušení ochrany prisťahovalcov, ktorí sa do USA dostali ilegálne ako deti. Trump v sobotu sľúbil predĺžiť ochranu týchto ľudí výmenou za súhlas Kongresu s financovaním múru. Po tomto rozhodnutí najvyššieho súdu sú dočasne chránení aj bez ústupkov prezidenta a jeho sľub je bezpredmetný.

22.01.2019 22:24
trump Foto:
Prezident USA Donald Trump.
debata (3)

Detských nelegálnych migrantov, označovaných v USA ako „snílkovia“ (Dreamers), chráni pred deportáciou z USA dekrét skoršieho prezidenta Baracka Obamu z roku 2012. Ide približne o 700 000 až 800 000 ľudí, ktorí v USA vyrástli a cíti sa tam doma. Trump v roku 2017 oznámil, že program ich ochrany známy pod skratkou DACA zruší. Vyvolal tým vlečúce sa súdne spory.

Niekoľko súdov nižšej inštancie Trumpovo rozhodnutia zablokovalo a spory sa dostali až na najvyšší súd. Ten sa však teraz odmietol sporom zaoberať, a verdikt nižších súdov tak zostáva v platnosti minimálne do konca tohto roka.

Plán, ktorý prezident oznámil v sobotňajšom prejave, počítal s predĺženou ochranou podľa systému DACA výmenou za uvoľnenie 5,7 miliardy dolárov na stavbu múru na hranici Spojených štátov s Mexikom. Trump by potom obnovil financovanie vládnych úradov, ktorých štvrtina je od 22. decembra pre spor o stenu bez peňazí.

Bez ohľadu na toto rozhodnutie najvyššieho súdu demokrati Trumpov návrh odmietli, a to ešte skôr, ako ho verejne oznámil. Demokratickí poslanci, ktorí ovládajú Snemovňu reprezentantov, zatiaľ trvajú na svojom stanovisku, že predpokladom debaty o akomkoľvek posilnení hraníc je odblokovanie vládnych financií.

Trump chce napriek odporu demokratov prehovoriť o stave únie v Kongrese

Americký prezident Donald Trump stále počíta s tým, že správu o stave Spojených štátov prednesie budúci týždeň v Kongrese, ako pôvodne predpokladal. Oznámila to televízia Fox News. Od svojho plánu Trump neupustil napriek tomu, že ho demokrati pred týždňom vyzvali, aby prejav z dôvodu vládnej rozpočtovej krízy (tzv. shutdown) odložil. Televízia tvrdí, že Biely dom už poslal formálnu žiadosť Snemovni reprezentantov, aby príhovor hlave štátu umožnila.

Tradičná správa o stave únie zhŕňa názory Bieleho domu na aktuálnu situáciu v krajine a podáva Kongresu informáciu o prezidentových zámeroch. Tento rok je naplánovaná na 29. januára. Šéfka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová minulý týždeň Trumpovi napísala, že „vzhľadom na bezpečnostnú situáciu“ navrhuje zvoliť iný dátum. Prezident by prípadne mohol poslať svoj prejav do Kongresu písomne.

Demokrati sa vraj obávajú, že vzhľadom na obmedzené financovanie bezpečnostných zložiek, ktoré vyvolal spor o stavbu hraničného múru, nemôže byť v Kongrese zaistená prezidentova bezpečnosť. Trump by mal preto do Kongresu prísť, až keď rozpočtová kríza vlády, trvajúca už mesiac, bude vyriešená.

Podľa televízie Fox News zaslal Biely dom do Snemovne reprezentantov list so žiadosťou, aby Trumpov prejav umožnila. Hlava štátu sa tradične k zastupiteľom oboch komôr Kongresu prihovára z tribúny Snemovne reprezentantov. Jednu takúto žiadosť už podľa Fox News Biely dom odoslal minulý týždeň, bola však odmietnutá.

Podľa amerických ústavných expertov prezidentovi prejav o stave krajiny ukladá ústava, avšak bez toho, aby stanovovala čas a miesto. Bez oficiálnej pozvánky Snemovne reprezentantov však do Kongresu hlava štátu nemôže. Poradcovia Bieleho domu v súkromí pripúšťajú, že Trump by sa mohol prehovoriť z iného miesta, napríklad z Oválnej pracovne svojej washingtonskej rezidencie.

Televízia ABC s odvolaním sa na svoje zdroje uviedla, že Trump pripravuje dva prejavy o stave únie. Prvý pre prípad, že prehovorí v Kongrese alebo na inom mieste vo Washingtone, druhý potom pre verejné politické zhromaždenie, ktoré by zvolal na dosiaľ neurčenom mieste mimo hlavné mesto.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #múr na hranici USA-Mexiko #shutdown