Počet mŕtvych po výbuchu palivového potrubia stúpol v Mexiku na 93

Počet obetí výbuchu poškodeného palivového potrubia v centrálnom Mexiku v utorok stúpol na 93 po tom, čo v nemocniciach zomreli ďalší štyria ľudia. Minister zdravotníctva Jorge Alcocer informoval, že 46 ľudí z vážnymi popáleninami je ešte stále v nemocniciach, z toho dvaja v Galvestone v americkom Texase. Niektorí sú vo veľmi zlom stave.

22.01.2019 22:33
mexiko, výbuch, potrubie Foto:
Epicentrum explózie poškodeného potrubia v Mexiku.
debata (2)

Výbuch a následný požiar nastal v piatok večer len niekoľko hodín po tom, čo zlodeji do potrubia navŕtali nelegálny otvor a miestni sa snažili načerpať si načierno palivo. Na poli sa v tom čase nachádzalo vyše 600 ľudí. Nešťastie sa stalo v meste Tlahuelilpan, približne sto kilometrov severne od hlavného mesta Mexiko.

Mexická vláda v pondelok informovala, že v roku 2018 zaznamenali v krajine 14 894 podobných nelegálne navŕtaných otvorov, čo je v priemere približne 41 za deň. Len v štáte Hidalgo, kde sa nachádza Tlahuelilpan, ich bolo 2 121, čo je viac ako v ktoromkoľvek inom štáte.

Prezident Andrés Manuel López Obrador v utorok odštartoval plán, ktorý obsahuje šesť typov programov sociálnej pomoci pre komunity, kde sa v minulosti odohralo nelegálne vŕtanie do potrubí. Programy ponúknu v 91 okresoch v deviatich centrálnych štátoch, cez ktoré potrubia prechádzajú. Niektoré komunity v minulosti aktívne pomáhali gangom, ktoré kradli palivo, pričom napríklad konfrontovali armádne a policajné hliadky. López Obrador dúfa, že svojou iniciatívou odstráni zámienky na pomoc týmto gangom, tým, že poskytne miestnym obyvateľom rôzne príležitosti v legitímnej ekonomike.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko