SOHR: Nedeľňajšie údery Izraela v Sýrii zabili 21 ľudí, najmä Iráncov

Pri víkendovom izraelskom bombardovaní Sýrie zomrelo 21 ľudí, väčšina z nich boli Iránci. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na Sýrsku organizáciu pre ľudské práva (SOHR), ktorá dianie v Sýrii monitoruje z Londýna. Doteraz sa uvádzalo 11 mŕtvych. Izraelské nálety mierili na pozície iránskych jednotiek, ktoré pomáhajú sýrskej vláde v občianskej vojne.

22.01.2019 23:16
Izreal, Gaza, Palestína Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (43)

„Medzi mŕtvymi je 15 cudzincov, vrátane 12 členov iránskych jednotiek. O život prišlo tiež šesť Sýrčanov,“ povedal agentúre AFP hovorca SOHR o obetiach izraelského bombardovania. V pondelok táto organizácia uviedla, že pri izraelských úderoch bolo zabitých 11 ľudí.

Izrael bombardoval sýrske územie v okolí Damasku v nedeľu a v noci z nedele na pondelok. Izraelská armáda neskôr uviedla, že medzi iránske ciele, ktoré jej lietadlá v Sýrii zasiahli, patria okrem iného muničné sklady, objekt spravodajských služieb a vojenský výcvikový tábor.

Izrael priznal bombardovanie cieľov v Sýrii v pondelok ráno niekoľko hodín po tom, čo v nedeľu zostrelil raketu nad Golanským výšinami. Sýria pred zostrelením rakety uviedla, že zmarila niekoľko izraelských náletov pri Damasku. Golanské výšiny ležia na hranici medzi Izraelom a Sýriou, dve tretiny oblasti okupuje Izrael, ktorý ich obsadil počas dvoch vojen v roku 1967 a v roku 1973, v roku 1981 ich v rozpore s rezolúciami OSN anektoval. Východ Golan je sýrsky a na časti je nárazníkové pásmo kontrolované silami OSN UNDOF.

Izrael v predchádzajúcich rokoch vykonal stovky náletov na sýrske územie, ktoré mierili na iránske ciele a na spojencov Iránu z libanonského Hizballáhu. Irán, ktorý pomáha spolu s Ruskom sýrskemu prezidentovi Assadovi v občianskej vojne, je úhlavným nepriateľom Izraela, ktorého existenciu ako štátu neuznáva. Izrael má obavy z rastúceho iránskeho vplyvu v Sýrii.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sýria #SOHR