Vo Venezuele to vrie: Guaidó sa vyhlásil za prezidenta, Spojené štáty hrozia Madurovi

Predseda venezuelského Národného zhromaždenia a opozičný vodca Juan Guaidó sa pred zhromaždeným davom svojich podporovateľov vyhlásil sa dočasného prezidenta juhoamerickej krajiny.

23.01.2019 19:56 , aktualizované: 23:14
juan guaido Foto: ,
Predseda venezuelského Národného zhromaždenia a opozičný vodca Juan Guaidó sa vyhlásil za dočasného prezidenta.
debata (417)

Guaidó pozdvihol za jasania prítomného davu pravicu a vyhlásil, že „formálne preberá zodpovednosti šéfa výkonnej moci“.

Toto vyhlásenie 35-ročného predsedu parlamentu prichádza v čase, keď po celej krajine prebiehajú demonštrácie s cieľom dosiahnuť odstúpenie súčasného socialistického prezidenta Nicolása Madura.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v reakcii na krok Guaidóa oznámil, že jeho vláda prerušuje diplomatické vzťahy so Spojenými štátmi. Diplomatom USA dal 72 hodín na to, aby opustili krajinu. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Maduro: Vypadnite z krajiny

„Rozhodol som sa prerušiť diplomatické a politické styky s imperialistickou vládou Spojených štátov,“ vyhlásil Maduro pred tisíckami jasajúcich podporovateľov vo venezuelskej metropole Caracas.

Na margo amerických diplomatov vo Venezuele uviedol, aby z krajiny „vypadli“, pričom majú 72 hodín na odchod.

Za nového prezidenta Venezuely uznal Guaidóa už aj americký prezident Donald Trump. Ten označil Madura za „nelegitímneho“ prezidenta a vyhlásil, že Národné zhromaždenie na čele s Guaidóom je „jedinou legitímnou vládnou inštitúciou, ktorú si Venezuelčania patrične zvolili“.

Podporu a uznanie už Guaidóovi dali najavo Argentína, Brazília, Guatemala, Čile, Kolumbia, Paraguaj, Peru, Kostarika a Kanada. Nesúhlasný postoj zatiaľ zaujali Bolívia a Mexiko, ktoré podľa hovorcu prezidenta Andrésa Manuela López Obradora ďalej uznáva „úrad zvolený v súlade s venezuelskú ústavou“.

Brazílska hlava štátu Jair Bolsonaro vyjadril podporu 35-ročnému politikovi, aby „sa do Venezuely vrátili mier a demokracia“. „Spoľahnite sa na nás, aby ste znova prijali slobodu a demokraciu,“ napísal v tejto súvislosti zase na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter paraguajský prezident Mario Abdo Benítez. Podporu Kanady pre agentúru AP potvrdili dvaja nemenovaní predstavitelia oboznámení so situáciou.

Podpora od Tuska

Predseda Európskej rady Donald Tusk podporil venezuelské Národné zhromaždenie aj jej predsedu Guaidóa. „Dúfam, že celá Európa sa zjednotia v podpore demokratických síl vo Venezuele. Na rozdiel od Madura, má parlamentné zhromaždenie, vrátane Juana Guaidóa, demokratický mandát od venezuelských občanov,“ napísal na twitteri.

USA môžu Madura prinútiť odstúpiť

Maduro by mal odstúpiť a dobrovoľne odovzdať moc opozícii, inak budú mať Spojené štáty veľa možností, ako ho k tomu prinútiť, a to najmä v prípade, ak by sa uchýlil k použitiu sily. Pre agentúru DPA to v stredu uviedol pod podmienkou anonymity vysokopostaveny predstaviteľ americkej administratívy.

„Demokracia pre nás nie je iba americkou hodnotou, nie je iba pre Spojené štáty, ale je určená pre celú západnú hemisféru,“ povedal nemenovaný americký politik reportérom DPA po tom, ako americký prezident Donald Trump uznal za nového prezidenta Venezuely lídra opozície Juana Guaidóa a súčasného prezidenta Madura označil za „nelegitímneho“.

Nemenovaný zdroj v tomto kontexte spomenul „plnú diplomatickú a ekonomickú“ silu USA, pričom však odmietol vylúčiť aj použitie ráznejšej taktiky. Dodal taktiež, že USA ukázali iba nepatrný zlomok toho, čo môžu urobiť v ekonomickej sfé­re.

Americký politik pritom špecificky varoval Madura, aby sa zdržal použitia silových prostriedkov na potlačenie svojich oponentov a lídrov opozície.

Ulice venezuelskej metropoly Caracasu dnes na výzvu Guaidóa zaplavili desaťtisíce ľudí demonštrujúcich proti Madurovi. Davy podľa médií vyšli z rovnakého dôvodu do ulíc aj v ďalších mestách. Manifestácie, ale na podporu Madura, zvolala na dnes aj vládna socialistická strana. Panujú obavy z možných stretov, ale aj z prípadného tvrdého zásahu bezpečnostných síl, verných doteraz Madurovi, proti účastníkom protivládnych demonštrácií.

V Caracase už polícia proti demonštrantom zasiahla, keď podľa agentúry Reuters použila slzný plyn na ich rozohnanie z dôležitej komunikácie mesta, ktorú blokovali.

Zvrhnutie vedené USA

Druhý muž Madurovej socialistickej strany Diosdado Cabello vyzval stúpencov vlády, aby sa zhromaždili pred prezidentským palácom. Majú tak podľa neho chrániť Madura pred konšpiráciou k jeho zvrhnutiu vedenú Spojenými štátmi.

Maduro zahájil ďalšie funkčné obdobie 10. januára, ale opozícia aj mnohé krajiny regiónu jeho legitimitu neuznávajú. Päťdesiatšesťročný ľavicový politik je pri moci od marca 2013 a od tej doby sa v krajine uskutočnila séria manifestácií za demokratické voľby a rad protestov proti porušovaniu ľudských práv režimom a proti riadenej hospodárskej politike vlády, kvôli ktorej kolabuje ekonomika.

Venezuelský najvyšší súd zbavil ešte v roku 2017 Národné zhromaždenie všetkých právomocí. Došlo k tomu po tom, ako Maduro stratil po parlamentných voľbách kontrolu nad parlamentom. Opozíciou vedené Národné zhromaždenie napriek tomu zasadá a prijíma rozhodnutia, ktoré však vzápätí anuluje najvyšší súd.

Venezuela, juhoamerická krajina trpiaca hyperinfláciou a nedostatkom základných tovarov, skĺzla v pondelok do ešte väčšieho chaosu po tom, ako bezpečnostné sily pred svitaním potlačili vzburu príslušníkov Národnej gardy. To spustilo už niekoľko dní trvajúce násilné pouličné protesty.

417 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro #Juan Guaidó