Medzinárodný gang pašoval slovenské pištole

Približne 300 policajtov vrátane špeciálnych policajných síl zasahovalo vo štvrtok v Berlíne. Razia bola namierená proti medzinárodnej priekupníckej skupine, ktorá pašuje zbrane z Česka a zo Slovenska do Berlína. Zatkli dve osoby.

24.01.2019 10:54 , aktualizované: 18:45
razia, polícia, nemecko Foto:
Nemecká polícia prehľadáva kontajner v Berlíne počas razie v súvislosti s pašovaním zbraní.
debata (10)

Nelegálnym tovarom majú byť pištole zo Slovenska malého kalibru, ktoré sú prerábané na reálne s kalibrom 9 milimetrov. Do Berlína a okolia sa dostalo vyše 700 zbraní. Z pašovania a predaja upravených zbraní je obvinených desať ľudí.

Zadržaní priekupníci v Berlíne neboli občania Slovenskej republiky, pre Pravdu to potvrdila Konstanze Dassler, hovorkyňa policajného prezídia v Berlíne. Policajti mali zaistiť 57-ročného Rusa, ktorý je podozrivý z prepravy nelegálneho tovaru, a 56-ročného Turka, ktorý mal zbrane predávať.

Munícia, ktorú nemecká polícia pri domových prehliadkach našla, má pochádzať zo Slovenska. Ide o zbrane, na ktoré netreba mať zbrojný preukaz. „Zatiaľ netušíme, či boli prerobené na Slovensku,“ uviedla Dassler. Podľa informácií Pravdy v kriminálnych kruhoch sa predávali od roku 2017.

Nemeckým kolegom pomáhajú aj naši policajti. „Národná kriminálna agentúra v plnej miere spolupracuje s nemeckými vyšetrovacími orgánmi prostredníctvom národnej ústredne Europol,“ povedala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Ďalšie detaily neprezradila.

„Netvrdím, že je jednoduché prerobiť zbraň, šikovný puškár by s tým však nemal mať problém. Pokojne sa mohlo stať, že vyvezené boli v pôvodnom stave a prerobené až v krajine, do ktorej šli,“ vysvetlil pre Pravdu konštruktér zbraní, ktorý si neželal uviesť meno.

Pištole mohli byť u nás nakúpené ako zbrane v kategórii D, na ktoré stačí mať 18 rokov a občiansky preukaz. Do tejto skupiny patria plynové pištole, flóbertka, historické či expanzné zbrane. Ľudovít Miklanka zo Združenia vlastníkov strelných zbraní odhaduje, že zo Slovenska boli nelegálne vyvezené do Česka a odtiaľ distribuované ďa­lej.

V roku 2015 sa u nás sprísnila legislatíva pre nákup a vývoz expanzných zbraní (znefunkčnené pre streľbu ostrými nábojmi). Zmenený zákon zaviedol pre kupca povinnosť nahlásiť do siedmich dní polícii, že nadobudol zbraň. Zahraniční zákazníci musia mať zbrojný sprievodný list, ktorý slúži ako povolenie na vývoz zbrane z krajiny. Vybavuje sa na polícii, pričom proces je administratívne náročný. Tieto opatrenia sa nevzťahujú na plynové zbrane. Každý predaj expanznej plynovej zbrane je však zaznamenaný a archivovaný v záznamovej knihe. V prípade dožiadania zo strany polície predajca vie vypátrať vždy prvého majiteľa.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #pašovanie zbraní