Londýn odškodní Cyperčanov, ktorí boli údajne mučení počas protibritského odboja

Cyperčania, ktorých za účasť v odboji pred 60 rokmi údajne mučili britské jednotky, cítia zadosťučinenie po tom, ako Londýn súhlasil, že im vyplatí odškodné v hodnote 1 147 000 eur. Informovala agentúra AP.

24.01.2019 19:51
debata (6)

„Nesmieme zabúdať na minulosť a musíme sa z nej vedieť poučiť“, vyhlásil na margo vyplatenia odškodného britský minister pre Európu Alan Duncan. Zároveň však zdôraznil, že vyplatenie odškodného nepredstavuje z pohľadu britskej vlády priznanie „právnej zodpovednosti“ za údajné mučenie a taktiež nie je precedensom do budúcna.

Hlava asociácie združujúcej veteránov odboja proti britskej nadvláde Thassos Sofokleus (85) považuje odškodné pre 33 cyperských odbojárov za akt priznania sa Londýna k ich mučeniu.

Sofokleus tvrdí, že 17 dní neustáleho bitia, ktorému bol údajne vystavený v britskej väzbe, mu poškodilo kolená aj stavce.

Cyperská národnooslobod­zovacia organizácia EOKA viedla v rokoch 1955–59 odboj voči britskej koloniálnej nadvláde nad ostrovom, pričom zodpovedná bola aj za niekoľko teroristických útokov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus