Krymský parlament odmieta prepustenie zajatých ukrajinských námorníkov

Regionálny parlament na Kryme odmieta žiadosť Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) na prepustenie ukrajinských občanov zadržaných pri incidente v Kerčskom prielive a považuje ju za nelogickú. Informovala o tom v piatok agentúra RIA Novosti.

25.01.2019 10:24
väzni, ukrajina, rusko, námorníci, vojaci,... Foto: ,
V Rusku väznení ukrajinskí námorníci.
debata (32)

PZ RE prijalo vo štvrtok uznesenie, v ktorom vyzvalo Ruskú federáciu, aby zadržaným ukrajinským námorníkom poskytla pomoc v súlade s medzinárodným humanitárnym právom, najmä Ženevským dohovorom o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami.

Predseda výboru krymského parlamentu pre medzinárodné vzťahy Jurij Gempeľ pre RIA Novosti uviedol, že „každý občan, ktorý narušil hranicu Ruskej federácie, sa musí zodpovedať podľa zákona“. Dodal, že v kauze rozhodne súd. Zároveň zdôraznil, že Rusko koná v súlade s medzinárodným a ruským právom.

Gempeľ ďalej vyhlásil, že „pre Západ sa stalo normou pristupovať k udalostiam v Rusku predpojato, ale bez toho, aby pochopil podstatu problému“. Konštatoval, že v záujme objektivity „treba pricestovať na Krym a pýtať sa miestnych“.

Poslanci PZ RE tiež vyjadrili podporu diplomatickému úsiliu členských štátov Rady Európy zameranému na oslobodenie zadržaných Ukrajincov.

Okrem toho PZ RE apelovalo na Rusko, aby v Azovskom mori a Kerčskom prielive zabezpečilo slobodu plavby, a to na základe dohody podpísanej Ukrajinou a Ruskom v decembri 2003 a v súlade s Dohovorom OSN o morskom práve.

Incident v Kerčskom prielive sa odohral 25. novembra 2018 a opäť vystupňoval napätie medzi oboma krajinami, ktorých vzťahy sú vyhrotené už od anexie polostrova Krym Ruskom v roku 2014.

Rusko po tomto konflikte zadržiava 24 ukrajinských občanov, ktorí tvorili posádku troch lodí. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) obvinila týchto Ukrajincov, medzi ktorými boli okrem námorníkov aj dvaja príslušníci ukrajinskej tajnej služby SBU, z protizákonného prekročenia hranice. Rozhodnutím súdov v krymských mestách Simferopol a Kerč bola následne na zajatých Ukrajincov uvalená väzba do 25. januára 2019.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Krym #Kerčský prieliv #vojna na Ukrajine