Trump podľa CNN zvažuje vyhlásiť pre hraničný múr výnimočný stav

Biely dom pripravuje ako alternatívne riešenie rozpočtovej krízy vyhlásenie, v ktorom prezident Donald Trump vyhlási výnimočný stav pozdĺž južnej hranice USA, informoval dnes spravodajský server CNN. Výnimočný stav by Trumpovi umožnil uvoľniť vyše sedem miliárd dolárov na stavbu múru na hranici s Mexikom. Tento postup by bol zrejme napadnutý na súde.

25.01.2019 10:23
debata (8)

Časť amerických federálnych úradov je od 22. decembra bez peňazí, pretože Trump sa s Kongresom háda o financiách na vybudovanie múru, ktoré demokrati odmietajú uvoľniť. Vo štvrtok americký Senát v dvojitom hlasovaní zamietol návrhy demokratov a republikánov, ako vládnu rozpočtovú krízu ukončiť.

Trump v Bielom dome novinárom povedal, že pre financovanie múru má „iné alternatívy“. Narážal tým podľa agentúry AP zrejme na vyhlásenie výnimočného stavu, po ktorom by na stavbu múru využil peniaze z federálneho rozpočtu, a obišiel tak Kongres.

Administratíva by mohla získať 681 miliónov dolárov od ministerstva financií z fondu zhabaného majetku, 3,6 miliardy dolárov určených na vojenské stavby, tri miliardy dolárov od Pentagonu z fondu vyčleneného na stavebné práce a 200 miliónov dolárov z fondov ministerstva pre vnútornú bezpečnosť.

Ak prezident Trump výnimočný stav vyhlási, bude tento krok zrejme napadnutý na súde a v Kongrese sa proti postavia demokrati. Kritici tvrdia, že prezident nemôže výnimočný stav využiť na to, aby na stavbu múru uvoľnil peniaze daňových poplatníkov. So súdnou dohrou podľa CNN počítajú aj Trumpovi poradcovia.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #Donald Trump #múr na hranici USA-Mexiko