Po pretrhnutí sa nádrže v Brazílii je nezvestných viac ako 200 ľudí

Na juhu Brazílie neďaleko mesta Belo Horizonte sa pretrhla odpadová nádrž miestnej bane. Jej obsah zaplavil rozsiahlu oblasť, vrátane niekoľkých domčekov. Podľa miestnych hasičov je nezvestných viac ako 200 ľudí, informovala agentúra Agencia Brasil. O obetiach zatiaľ správy nie sú. Nemenovaný zdroj však uviedol, že nešťastie si vyžiadalo "niekoľko" obetí.

25.01.2019 19:22 , aktualizované: 21:08
debata

Na väčší počet zranených sa už pripravila miestna nemocnica v meste Brumadinho, ktorá zatiaľ podľa agentúry Agencia Brasil prijala dve zranené ženy. Ich stav je podľa lekárov stabilizovaný.

Na televíznych záberoch vidieť, že voda a bahno z priehrady mnohé domy poškodili a niekoľko ďalších budov zničili. Záchranári sa pomocou vrtuľníka snažili vyslobodiť z nánosov bahna dvoch ľudí.

Pretrhnutie priehrady potvrdil aj jej vlastník, najväčšia banská spoločnosť Vale s tým, že je pre ňu je „najdôležitejšie chrániť životy svojich zamestnancov a miestnych obyvateľov“.

Úrady z mesta Brumadinho na sociálnych sieťach obyvateľov varovali, aby sa vzdialili od rieky Paraopeba, kde sa priehrada nachádzala.

V roku 2015 došlo k pretrhnutiu priehrady v rovnakom brazílskom štáte Minas Gerais v časti Mariana. Tragédia, pri ktorej zahynulo 19 ľudí, sa považovala za najhoršiu ekologickú katastrofu v krajine.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #priehrada #tragédia #bahno #Belo Horizonte