Guaidó vyzval armádu, aby sa otočila Madurovi chrbtom

Venezuelský samozvaný dočasný líder Juan Guaidó vyzval v piatok armádu, aby sa postavila na jeho stranu proti prezidentovi Nicolásovi Madurovi, zbavila sa Kubáncov, ktorí sú v jej radoch, a umožnila prístup humanitárnej pomoci do krajiny.

25.01.2019 20:32 , aktualizované: 21:28
guaidó Foto: ,
Juan Guaidó na zhromaždení v Caracase.
debata (236)

„Nastal čas spojiť sa s ústavou a venezuelským ľudom. Nastal čas, aby Kubánci odišli z našich ozbrojených síl,“ vyhlásil 35-ročný Guaidó na zhromaždení v Caracase. Guaidó požiadal Spojené štáty o poskytnutie humanitárnej pomoci. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo odpovedal, že USA sú ochotné poskytnúť pomoc vo výške 20 miliónov dolárov.

Guaidó, ktorý je predsedom venezuelského parlamentu s opozičnou väčšinou, zároveň vyzval amerických diplomatov, aby zostali v jeho krajine, a to napriek termínu na odchod určeného Madurom. Na základe jeho nariadenia majú opustiť Venezuelu do nedele.

„Videli sme, ako tento uzurpátor arogantne a drzo vyhodil činiteľov americkej ambasády, ale dnes hovoríme, že sú vítaní, pretože náš parlament ich chráni,“ povedal Guaidó a dodal, že si praje, aby všetky veľvyslanectvá zostali otvorené.

Guaidó odmietol Madurovu ponuku na rokovanie

Guaidó rovnako vyhlásil, že sa nezúčastní na „falošnom dialógu“ s prezidentom Madurom. Ten predtým vyhlásil, že je pripravený stretnúť sa so svojím rivalom v zápase o najvyšší úrad, informuje tlačová agentúra AFP.

Maduro (56) uviedol, že je otvorený rozhovoru s Guaidóom. „Som pripravený viesť národný dialóg – dnes, zajtra, vždy. Ak sa musím stretnúť s týmto mladým mužom, pôjdem,“ vyhlásil na tlačovej konferencii ľavicový líder.

Guaidó však rýchlo jeho ponuku odmietol. „Keď nemajú to, čo chcú dosiahnuť represiou, ponúkajú nám falošný dialóg. Chcem, aby bolo celému svetu aj tomuto režimu jasné, že nikto z nás nepristúpi na falošný dialóg,“ zdôraznil.

Hovorí o ústavnom práve

Maduro v stredu vyhlásil, že prerušuje diplomatické vzťahy s Washingtonom po tom, ako administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa uznala Guaidóa za dočasného prezidenta Venezuely. Americký rezort zahraničných vecí vo štvrtok nariadil všetkým nekľúčovým vládnym zamestnancom, aby odišli z tejto juhoamerickej krajiny.

Guaidó podľa tlačovej agentúry AP svojim stúpencom povedal, aby v prípade jeho zatknutia pokračovali v protestoch. Hrozba jeho zatknutia je totiž v štáte, kde sú Madurovi oponenti posielaní za mreže, vysoká. Guaidó vyzval na ďalšie demonštrácie na budúci týždeň a prisľúbil, že sa bude ďalej zasadzovať za dočasnú vládu.

Guaidó tvrdí, že venezuelská ústava mu dáva právo zakročiť, pretože Madurov druhý prezidentský mandát je protizákonný.

USA stoja za Guaidóom, Rusi hrozia Washingtonu

Guaidóa uznali za dočasného lídra štáty ako USA, avšak Madurovi spojenci vrátane Ruska a Číny nie. Niektoré z tejto skupiny vrátane Mexika však vyzvali obe strany, aby pristúpili k rokovaniam. Mexiko sa ponúklo, že bude rozhovory hostiť. Mexiko je najväčšou krajinou Latinskej Ameriky, ktorá stále podporuje Madura.

Generálny tajomník OSN António Guterres taktiež vyzval vo štvrtok na rozhovory oboch súperiacich strán so zámerom „predísť eskalácii, ktorá povedie ku konfliktu, ktorý by bol katastrofou pre venezuelský ľud, ako aj pre celý región“.

Guaidó ale neprejavil žiadne známky toho, že je pripravený pristúpiť na kompromis, a vyzval na „veľkú demonštráciu“, ktorá sa má konať na budúci týždeň. Prisľúbil, že ľud zostane v uliciach dovtedy, kým Maduro neodstúpi.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo hodlá v sobotu na zasadaní Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku vyzvať ďalšie krajiny, aby uznali Guaidóa za dočasného prezidenta Venezuely. Oznámil to vo piatok jeho úrad.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov medzitým v piatok odsúdil „deštruktívnu politiku“ Spojených štátov po tom, ako Washington podporil Guaidóa. „Americká politika týkajúca sa Venezuely, rovnako ako mnohých iných krajín, je podľa môjho názoru deštruktívna,“ povedal Lavrov na tlačovej konferencii.

236 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro #Juan Guaidó