Rekordný shutdown končí, Trump múrom hrozí aj naďalej

Americký prezident Donald Trump podpísal v piatok večer miestneho času zákon, ktorým sa na tri týždne končí tzv. shutdown, čiže čiastočné pozastavenie financovania federálnych inštitúcií. Informovala o tom agentúra AP.

25.01.2019 20:46 , aktualizované: 26.01.2019 08:31
debata (37)

Dosiahnutie dohody o dočasnom obnovení financovania federálnych inštitúcií v USA oznámil v piatok samotný prezident Trump počas svojho vystúpenia v Ružovej záhrade Bieleho domu.

Príslušný zákon následne jednomyseľne odhlasovali členovia Senátu i Snemovne reprezentantov amerického Kongresu.

Shutdown vyvolal spor okolo Trumpom presadzovanej bariéry na hranici s Mexikom. Podpísaná legislatíva poskytuje finančné prostriedky na chod federálnych inštitúcií do 15. februára, pričom nezahŕňa financovanie múru na hranici medzi USA a Mexikom.

V prejave z Bieleho domu Trump vyhlásil, že chce umožniť vyplatenie zadržiavaných miezd a zabezpečiť normálny chod úradov vážne narušený rozpočtovou krízou. Prezident očakáva, že bude nasledovať debata o múru na hranici s Mexikom, ktorú voličom sľúbil pred svojím nástupom do Bieleho domu.

O zákone, ktorý by dočasné financovanie vlády do 15. februára stanovil, by Kongres podľa neoficiálnych informácií mohol hlasovať ešte dnes. Demokrati podľa denníka The Washington Post pre zákon vraj zdvihnú ruku pod podmienkou, že bude „čistý“, teda bez Trumpom požadovanej sumy 5,7 miliardy dolárov na stavbu hraničného múru.

Prezident opäť hrozí múrom

Avizované opatrenie ukončí rekordne dlhý, 35-dňový čiastočný shutdown amerických federálnych inštitúcií, spôsobený sporom okolo Trumpom presadzovanej bariéry na hranici s Mexikom, a poskytne vyjednávačom čas na hľadanie definitívnej dohody o rozpočte. Informovali o tom agentúry AP a AFP i televízia CNN.

„Dosiahli sme dohodu o ukončení shutdownu a opätovnom fungovaní federálnej vlády,“ povedal Trump vo vystúpení v Ružovej záhrade Bieleho domu. „Zakrátko podpíšem zákon, ktorý uvedie do činnosti našu vládu na tri týždne, do 15. februára,“ citovala ho agentúra AFP.

Trump však v najnovšom vyhlásení pohrozil, že chod vlády sa znova sčasti zastaví, ak nedôjde k dohode ohľadom pohraničného múru.

Zasa obhajoval takýto projekt, no nezmienil sa o svojej požiadavke na 5,7 miliardy dolárov na jeho financovanie. Výstavba múru na hranici s Mexikom patrila k hlavným predvolebným prísľubom, ktoré dal svojim voličom.

Prieskum ukazuje prstom na Trumpa

„Ak nedostaneme od Kongresu férovú dohodu, potom sa buď vládne inštitúcie 15. februára znova zatvoria, alebo využijem právomoci, ktoré mi dávajú zákony a Ústava Spojených štátov, na riešenie tohto núdzového stavu,“ vyhlásil Trump.

Počas shutdownu okrem iného nedostávali výplaty státisíce federálnych zamestnancov po celej krajine a ani úrady Spojených štátov v zahraničí, čo malo reťazový účinok na milióny ďalších ľudí.

Naliehavosť ukončenia tejto situácie sa ukázala aj po piatkových správach o zhoršujúcich sa meškaniach na niektorých z najvyťaženejších letísk v USA.

Prieskumy ukazujú, že verejnosť obviňuje zo shutdownu Trumpa a jeho preferencie počas trvania patovej situácie klesli.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kongres USA #Donald Trump #shutdown