Nemci vydali Švédom 'laserového muža' - vraha, ktorý inšpiroval Breivika

Johna Ausoniusa, ktorého vo Švédsku a v Nemecku odsúdili za vraždy imigrantov zo začiatku 90. rokov na doživotie, vydali nemecké úrady späť do Švédska. Na základe oznámenia nemeckej prokuratúry o tom informovala agentúra AFP.

25.01.2019 22:24
ausonius Foto: ,
John Ausonius sa narodil vo Švédsku ako syn švajčiarskeho otca a nemeckej matky pod menom Wolfgang Alexander Zaugg.
debata (2)

Ausonius, 65-ročný občan Švédska, bol vo Švédsku právoplatne odsúdený za vraždy na doživotný trest odňatia slobody už v roku 1994. V roku 2016 ho švédske úrady vydali do Nemecka, kde ho v roku 2018 odsúdili taktiež na doživotie v súvislosti s inou vraždou.

V médiách bol Ausonius známy pod prezývkou „laserový muž“, keďže v rokoch 1991–92 terorizoval Švédsko streľbou na cudzincov pomocou strelnej zbrane s laserovým zameriavačom.

Na následky jeho útokov vo zahynul vo Švédsku jeden Iránec a desať ďalších ľudí pôvodom z Brazílie, Grécka, Sýrie a Zimbabwe utrpelo zranenia.

V roku 1992 zavraždil vo Frankfurte nad Mohanom tiež Blanku Zmigrodovú, 68-ročnú Židovku, ktorá prežila holokaust.

Ausoniusa vyzdvihol ako človeka s rovnakými ideálmi aj nórsky pravicový politický aktivista a masový vrah Anders Breivik.

Vzhľadom na jeho odsúdenie na doživotný trest odňatia slobody sa predpokladá, že Ausonius strávi zvyšok života vo väzenskej cele.

John Ausonius sa narodil vo Švédsku ako syn švajčiarskeho otca a nemeckej matky pod menom Wolfgang Alexander Zaugg. Počas detstva bol údajne šikanovaný pre svoj odlišný vzhľad – čierne vlasy a tmavé oči. V dospelosti si odfarboval vlasy na blond, nosil modré kontaktné šošovky a zmenil si meno.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Anders Breivik #Nemecko #Švédsko #John Ausonius