Počet obetí požiaru palivového potrubia v Mexiku vzrástol na 114

Počet obetí požiaru palivového potrubia, ktoré explodovalo minulý týždeň v piatok v strednom Mexiku, stúpol na 114. Vyše tri desiatky zranených sú stále v nemocniciach. Informoval o tom v noci na dnes denník El Universal s odvolaním sa na úrady mexického štátu Hidalgo, kde sa nešťastie stalo. Tragická bilancia stále nemusí byť konečná, niektorí zo zranených totiž utrpeli popáleniny na viac ako 80 percentách tela.

26.01.2019 10:44
debata (3)

Výbuch nastal v blízkosti mestečka Tlahuelilpan pri potrubí, z ktorého vytekal benzín. V čase explózie bolo na mieste 800 ľudí, ktorí sa snažili situáciu využiť a zadarmo si palivom naplniť kanistre.

Potrubie bolo zrejme poškodené zámerne kvôli krádežiam, ktoré sú v Mexiku už roky bežné. Obchod s kradnutými palivami, ktoré organizované skupiny po roky odčerpávajú priamo z potrubia štátnej ropnej spoločnosti Pemex, je v Mexiku druhou najvýnosnejšou ilegálnou činnosťou po obchode s drogami.

Ešte pred explóziou u Tlahuelilpanu na miesto dorazilo asi 25 vojakov, ktorí teraz čelia kritike za to, že oblasť včas neuzavreli a tragédii nezabránili. Armáda sa ale obhajuje s tým, že sa chcela „vyhýbať konfliktu s obyvateľmi“, ktorých bolo navyše na mieste mnohonásobne viac ako vojakov.

Vláda prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora je teraz niektorými kritizovaná, že k nešťastiu prispela jej nedávne opatrenia. Kabinet krátko po svojom nástupe do úradu začal v decembri zvýšenú kontrolu distribúcie palív kvôli dlhoročným a rozsiahlym krádežiam. Na kontroly nasadil niekoľko tisíc vojakov a niektoré potrubia kvôli kontrolám dočasne uzavrel. To spôsobilo nedostatok paliva na čerpacích staniciach v rade mexických regiónov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #výbuch #požiar