Na proteste červených šatiek vo Francúzsku sa zišlo asi 10-tisíc ľudí

Vyše 10-tisíc ľudí pochodovalo v nedeľu ulicami Paríža v červených šatkách na protest proti vandalizmu a násiliu, ku ktorému dochádzalo v ostatných dvoch mesiacoch popri prevažne pokojných protivládnych demonštráciách hnutia tzv. žltých viest. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

27.01.2019 21:08
francúzsko, protest, demonštrácia, červené,... Foto: ,
Protest tzv. Červených šatiek proti násilným protestom hnutia tzv. Žltých viest.
debata (15)

Nové hnutie tzv. červených šatiek sa sformovalo v kontexte narastajúcich kontroverzií okolo protestov žltých viest, ktoré viedli k nepokojom v Paríži a ďalších mestách a odhalili hlbokú nespokojnosť časti verejnosti s vládou prezidenta Emmanuela Macrona. Iniciatívu podnietil na internete inžinier z Toulouse, ktorý bol pobúrený násilím, akého sa v rámci hnutia žltých viest dopúšťali extrémisti.

Demonštranti sa v nedeľu napriek dažďu zhromaždili na parížskom námestí Place de la Nation. „Áno demokracii, nie revolúcii,“ vykrikovali viacerí z nich mávajúc francúzskymi i európskymi zástavami.

Mnohí tvrdili, že nie sú proti požiadavkám žltých viest ohľadom potreby väčšej pomoci chudobným vo Francúzsku, znechucujú ich však potýčky a ničenie, ktoré protesty tohto hnutia poznačili.

„Nie je to protest proti žltým vestám – je to protest, aby sme povedali: vzniesli ste svoje požiadavky, my ich počúvame,“ povedal agentúre AFP François Patriat, senátor z Macronovej strany Republika v pohybe (LREM). „Na diskusiu o tom sú ale iné miesta ako ulica. Nemôžete blokovať krajinu a (jej) hospodárstvo, pretože považujete prezidenta za nelegitímneho.“

Na nedeľňajšom proteste červených šatiek v Paríži sa podľa AFP zišlo asi dvojnásobne viac demonštrantov, ako na sobotňajšom proteste žltých viest proti Macronovi, ktorý prilákal okolo 4 000 ľudí.

Protesty žltých viest vyvolal vo Francúzsku v polovici novembra 2018 zámer vlády zvýšiť od januára dane z pohonných hmôt. Vláda nakoniec ustúpila a ceny paliva nezvýšila, protestujúci však vyslovili ďalšie požiadavky vrátane rozsiahleho znižovania daní, zvyšovania miezd a zavedenia mechanizmu pre občanov žiadajúcich referendá o závažných témach.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #demonštrácia