Čínskeho právnika odsúdili na štyri a pol roka za protištátnu činnosť

Známeho čínskeho právnika Wang Čchüan-čanga odsúdili v pondelok na štyri a pol roka väzenia za obvinenie z rozvratnej protištátnej činnosti. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie súdu na severovýchode Číny.

28.01.2019 08:05
debata (28)

Wang bol „uznaný za vinného z rozvratnej protištátnej činnosti, odsúdený na štyri roky a šesť mesiacov väzenia a na päť rokov zbavený politických práv,“ píše sa vo vyhlásení ľudového súdu v čínskom meste Tchien-ťin.

Súdny proces sa odohral za zatvorenými dverami vlani 26. decembra. Súd vtedy oznámil, že proces nebol pre verejnosť prístupný z dôvodu možného odhalenia „štátnych tajomstiev“.

Právnik Wang Čchüan-čang (42) sa venoval háklivým prípadom, ktoré sa týkali policajného násilia, a obhajoval aj príslušníkov v Číne zakázaného duchovného hnutia Fa-lun-kung. Nezvestný bol od augusta 2015, keď sa uskutočnil veľký záťah proti ľudskoprávnym aktivistom.

Jeho manželka Li Wen-cu nemala od jeho zmiznutia žiadne správy. Úrady len potvrdili, že Wang bol zadržaný. Návštevy vo väzení však neumožnili ani Li, ani rodinnému advokátovi.

Spomínaný záťah proti aktivistom za obranu ľudských práv sa uskutočnil 9. júla 2015 a podľa tohto dátumu sa o ňom hovorí ako o „záťahu 709“. V danom období komunistická tlač v Číne označila niektorých zo zadržaných za „hlavnú zločineckú skupinu, ktorá vážne ohrozila spoločenský poriadok“ v krajine.

Takmer tri roky po tomto záťahu je väčšina z vtedy zadržaných odsúdená a vo väzení, resp. v domácom väzení. Mnohí z nich sa verejne priznali k vine, ktorá im bola pripisovaná, a boli súdení v neverejných procesoch.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Wang Čchüan-čang