VIDEO: Choré kravy na poľských bitúnkoch, mäso môže byť aj na Slovensku

Poľskom otriasa škandál s bitúnkami. Investigatívni novinári z relácie Superwizjer televízie TVN24 natočili video, na ktorom vidno, ako na bitúnok privážajú kravy a býky, ktoré ani nevedia stáť na vlastných nohách. Takýto postup je v Poľsku nelegálny, reportéri však odhadujú, že v Poľsku sú takýchto bitúnkov stovky. Informoval o tom v pondelok agropotravinársky portál nasvidiek.sk.

28.01.2019 18:34
debata (132)

Novinári sa podľa webového portálu infiltrovali do prevádzky bitúnku v meste Lodž a natočili škandalózne zábery. Na nočnej zmene, kde nebol prítomný veterinár, privážali na bitúnok choré zvieratá, takzvané „ležiaky“. Väčšina z nich ani nedokázala stáť na nohách. Mnohé z nich mali zranenia končatín, či chrbtice, no výnimkou neboli ani zvieratá s nádormi a vážnymi infekciami. Tie museli pracovníci bitúnku vyrezať.

VIDEO: Pozrite si reportáž z Poľska o chorých kravách na bitúnkoch.

Ako uviedol jeden z reportérov, ktorý strávil na bitúnku asi tri týždne, príkaz znel jasne – mäso musí vyzerať v poriadku. „Vedúci mi kázali, aby som mäso označil ako zdravé a upravil tak, aby vyzeralo pekne. Bolo to otrasné, verte. Zo smradu hnijúceho mäsa mi bolo na vracanie. Musel som ho oškrabávať nožom, aby vyzeralo dobre,“ hovorí reportér v dokumente.

Reportéri dodávajú, že hoci má byť veterinár prítomný počas celého procesu zabíjania aj rozrábky na bitúnku, realita bola v tomto závode iná. Veterinár často len letmo skontroloval živé zvieratá, alebo na šichte vôbec nebol. Chýbal rozbor mäsa a testy na nepovolené látky. Podľa Superwizjera nebolo výnimkou, keď na bitúnok prichádzali kravy liečené antibiotikami, aj agresívnymi liekmi na nádory.

Poľsko pritom patrí medzi najväčších producentov mäsa v Európe. Len v roku 2017 vyviezli Poliaci do zahraničia hovädzie mäso za 1,5 miliardy dolárov. Podľa portálu nasvidiek.sk nie je preto vylúčené, že sa takéto mäso dostalo aj na Slovensko. Portál však dodal, že veľká časť mäsa z poľských bitúnkov ostáva na domácom trhu.

VIDEO: Poľské potravinové kauzy nahrávajú slovenským potravinám, ktoré sú pod väčším drobnohľadom. Pozrite si video z poctivej výroby mäsa v Chtelnici.

Video
132 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #mäso #dobytok #škandál s poľským hovädzím mäsom