K výbuchu nálože v severoírskom Londonderry sa prihlásila IRA

Skupina s označením "IRA" sa v utorok prihlásila k bombového útoku v severoírskom meste Londonderry z 19. januára. Informovala o tom agentúra Reuters.

30.01.2019 06:11
británia, severné írsko, londonderry, auto,... Foto: ,
Miesto výbuchu auta v severoírskom Londonderry.
debata (12)

Potenciálne smrtiaca nálož uložená v aute vtedy vybuchla na ulici pred budovou súdu v Londonderry, druhom najväčšom meste v britskej provincii Severné Írsko. Polícia označila za šťastnú náhodu, že bomba nezabila ani nezranila žiadnych náhodných okoloidúcich.

Zodpovednosť za útok v utorok prevzala skupina s označením IRA. Urobila tak prostredníctvom vyhlásenia, ktoré zaslala miestnym novinám Derry Journal. Zároveň varovala, že bude pokračovať v útokoch na britské ciele v Severnom Írsku a voči domácim „kolaborantom“.

Skratku IRA v minulosti používala Írska republikánska armáda, polovojenská organizácia, ktorá bojovala proti britskej nadvláde v Severnom Írsku. Ozbrojeného boja sa vzdala na základe Veľkopiatkovej dohody z roku 1998, ktorá ukončila severoírsky konflikt. Malá časť odštiepencov z IRA však pokračuje v občasných útokoch menšieho rozsahu.

Polícia predpokladá, že útok v Londonderry vykonali militanti zo skupiny Nová Írska republikánska armáda. Týmto smerom sa uberá aj hlavný prúd vyšetrovania.

Londonderry patrilo medzi ohniská niekoľko desaťročí trvajúceho konfliktu v Severnom Írsku medzi prevažne protestantskými unionistami, ktorí sa považujú za Britov, a prevažne rímskokatolíckymi írskymi nacionalistami. V tomto konflikte zahynulo viac ako 3700 ľudí.

K nárastu napätia v Severnom Írsku prispieva v posledných mesiacoch najmä neistota, ktorá v súvislosti s brexitom panuje ohľadom možného obnovenia tvrdej hranice medzi oboma časťami írskeho ostrova.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Severné Írsko #IRA #Londonderry