Maduro chce rokovať s opozíciou a je za predčasné parlamentné voľby

Venezuelský prezident Nicolás Maduro je pripravený rokovať s opozíciou za účasti medzinárodných sprostredkovateľov a podporil by aj vypísanie predčasných parlamentných volieb. Uviedol to v rozhovore pre agentúru RIA Novosti, ktorý sa na jej webovej stránke objavil v stredu. Medzitým venezuelský najvyšší súd zakázal opozičnému lídrovi Juanovi Guaidóovi odcestovať z krajiny.

30.01.2019 06:52 , aktualizované: 10:10
debata (158)

Agentúra AP informovala, že vodca venezuelskej opozície Juan Guaidó, ktorý sa minulý týždeň vyhlásil za dočasného prezidenta, vyzval občanov, aby v stredu opäť protestovali proti Madurovi.

Maduro v rozhovore pre ruskú tlačovú agentúru uviedol, že je „pripravený posadiť sa za rokovací stôl s opozíciou – pre dobro Venezuely, v záujme mieru a jej budúcnosti.“

Pokiaľ ide o medzinárodných sprostredkovateľov, Maduro poznamenal, že „je niekoľko vlád a organizácií, ktoré prejavili úprimné obavy z toho, čo sa deje vo Venezuele, a vyzývajú na dialóg“. Z jeho slov vyplýva, že ide o „vlády Mexika, Uruguaja, Bolívie, Ruska, Vatikánu a niektoré európske vlády“. Maduro vyhlásil, že rokovania o medzinárodnom sprostredkovaní rokovaní o riešení situácie vo Venezuele už prebiehajú. Dodal, že táto záležitosť sa môže vyriešiť „v najbližších hodinách“.

Na margo predčasných volieb Maduro uviedol, že „by bolo veľmi dobré uskutočniť parlamentné voľby skôr – bola by to veľmi vhodná forma politickej diskusie, dobré riešenie s ľudovým hlasovaním“.

Maduro tvrdí, že má podporu armády

V rozhovore pre RIA Novosti Maduro tiež uviedol, že je stále najvyšším veliteľom ozbrojených síl, ktoré – ako dodal – prejavujú „morálku, vernosť a disciplínu“. Maduro vyhlásil, že „dosiahneme veľké víťazstvo – (a) obnovíme stabilitu, mier a vernosť Venezuele“.

RIA Novosti poznamenala, že ide o Madurovu odpoveď na otázku, či jeho vládu podporuje celá armáda po tom, ako vodca opozície Juan Guaidó – ktorý sa bol vyhlásil sa za dočasného prezidenta – prisľúbil udeliť milosť tým jej príslušníkom, ktorí prejdú k opozícii.

Maduro v rozhovore pre ruskú tlačovú agentúru konštatoval, že „téma ozbrojených síl je veľmi citlivá pre ktorúkoľvek krajinu“. Kritizoval v tejto súvislosti Spojené štáty, ktoré podľa neho „vyzývajú (venezuelských) vojakov, aby sa chopili zbraní“, a odmietli ho uznať za najvyššieho veliteľa a prezidenta.

Trump vraj nariadil jeho vraždu

Maduro vyhlásil, že situácia podobná tej, akú teraz prežíva Venezuela, v Latinskej Amerike ešte nikdy nebola – „napriek viac ako 100 prevratom v regióne v 20. storočí“.

„Bez ohľadu na to, že všetky tieto prevraty pripravovalo a uskutočnilo americké impérium, Spojené štáty“, ich predstavitelia „nikdy nevyzývali na prevrat“ ako v prípade Venezuely, upozornil Maduro. Podľa neho je tento stav dôkazom toho, „v akej zúfalej situácii sa Biely dom ocitol“.

Maduro tiež v rozhovore vyhlásil, že americký prezident Donald Trump nariadil kolumbijskej vláde, aby ho zavraždila. „Ak sa mi jedného dňa niečo stane“, budú za to zodpovední Donald Trump a kolumbijský prezident Iván Duque, povedal Maduro, pričom však dodal, že je „v dobrých rukách“.

„Som chránený. Máme dobrý systém obrany a máme aj oveľa silnejšiu ochranu – ochranu od Boha, ktorý mi dožičí dlhý život,“ vysvetlil.

Ruská ochranka?

Maduro sa súčasne odmietol vyjadriť k dohadom, že súčasťou jeho ochranky je aj ruská súkromná bezpečnostná služba. „Nemám k tomu komentár. No comment,“ uviedol.

K týmto špekuláciám sa v utorok vyjadril aj námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov, keď pre agentúru RIA Novosti povedal, že mediálne správy o ruských „žoldnieroch“ vo Venezuele sú „opovrhnutiahodné, nedôveryhodné a nemajú nič spoločné s politikou“ Ruska. Dodal, že tieto správy boli už dávno dementované.

Agentúra Reuters predtým s odvolaním sa na anonymné zdroje a kozáckeho atamana Jevgenija Šabajeva informovala, že zamestnanci ruskej „súkromnej vojenskej spoločnosti“ odcestovali do Venezuely, aby podporili prezidenta Nicolása Madura. Ruský veľvyslanec v Caracase Vladimir Zajemskij to v rozhovore pre RIA Novosti poprel a túto informáciu označil za „ďalšiu (novinársku) kačicu“.

Vodca opozície vyzýva EÚ, aby uvalila na Madurovu vládu viac sankcií

„Potrebujeme viac sankcií zo strany EÚ,“ apeloval vodca venezuelskej opozície Juan Guaidó v rozhovore pre stredajšie vydanie denníka Bild. „Niet pochybností, že tento režim je úplne skorumpovaný… Maduro je diktátor… Žijeme v diktatúre a (tam) musí byť tlak. Vraždí sa stále viac a viac ľudí,“ povedal Guaidó podľa nemeckého denníka.

Guaidó tiež informoval, že „len minulý týždeň bolo počas (protivládnych) protestov (vo Venezuele) zatknutých 70 ľudí“. Dodal, že vo väzniciach je „viac ako 300 politických väzňov“. Podľa jeho slov „všetkým nám hrozí uväznenie, či dokonca zavraždenie“.

Venezuelský najvyšší súd zakázal Guaidóovi opustiť krajinu

Venezuelský najvyšší súd, ktorý podporuje socialistického prezidenta Nicolása Madura, zakázal opozičnému lídrovi a samozvanému dočasnému prezidentovi Juanovi Guaidóovi odcestovať z krajiny a zmrazil mu bankové účty. Informovala o tom agentúra AFP. O uvedených opatreniach rozhodol na základe žiadosti generálneho prokurátora.

Tarek William Saab svoju žiadosť zdôvodnil vyšetrovaním bližšie nešpecifikovaných Guaidóových „protivládnych aktivít“. Vyšetrovanie podľa neho súvisí s nepokojmi vyvolanými minulotýždňovým rozhodnutím tohto politika vyhlásiť sa za dočasného prezidenta Venezuely.

Na základe rozhodnutia venezuelského najvyššieho súdu nesmie Guaidó opustiť územie krajiny až do ukončenia predbežného vyšetrovania.

Prokurátor Saab, rovnako ako najvyšší súd, stojí v súčasnej politickej kríze na strane prezidenta Madura. Guaidó je predsedom venezuelského parlamentu, Národného zhromaždenia, v ktorom má väčšinu protimadurovská opozícia.

Za hlavu štátu Guaidóa uznali zhruba dve desiatky krajín vrátane USA, ktoré tvrdia, že opätovné zvolenie prezidenta Madura nebolo legitímne – sčasti preto, že jeho najsilnejším oponentom zakázali kandidovať.

Na strane Madura naopak stoja Rusko, Čína, Irán, Turecko, Kuba, Mexiko či Bolívia.

158 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro #Juan Guaidó