Nemeckí neonacisti chodia cvičiť na strelnice do Česka

Nemeckí pravicoví extrémisti sa v minulých rokoch niekoľkokrát stretli v Česku, aby sa cvičili v streľbe. S odvolaním sa na informácie, ktoré nemecká vláda poskytla opozičnej parlamentnej strane Ľavica, o tom informovala agentúra DPA. Česko podľa nej o pohybe neonacistov vie a s Nemeckom spolupracuje. Okrem ČR sa pravicoví extrémisti stretávali na strelniciach aj v Bulharsku.

30.01.2019 10:29

České úrady podľa spolkovej vlády vlani v júni nemeckým kriminalistom poskytli okrem iného „zoznam pobytov nemeckých štátnych príslušníkov v Českej republike“. Tento zoznam pritom obsahoval okrem iného „záznamy z návštevných kníh rôznych strelníc“.

Spolkový úrad pre ochranu ústavy (BfV), ktorý plní v Nemecku úlohy civilnej kontrarozviedky, v septembri 2017 prehľadal s pomocou špeciálnych jednotiek autá členov neonacistickej skupiny Combat 18 Deutschland, ktorí sa práve vracali z Česka. Pri akcii sa našlo „malé množstvo munície“, ktorú úrady extrémistom zhabali.

Nemecká spolková vláda podľa informácií, ktoré poskytla na otázku parlamentnej frakcie strany Ľavica, o cestách neonacistov na strelnice do iných európskych krajín vie dlhodobo. Od decembra 2015 na podobné „výlety“ nemeckí pravicoví extrémisti vyrazili celkom dvanásťkrát.

Neonacisti sa však neschádzajú iba v zahraničí. Podľa údajov nemeckej vlády zaznamenali bezpečnostné zložky od novembra 2017 celkovo päť podobných stretnutí tiež priamo v Nemecku. „Prevažná väčšina“ týchto cvičení sa odohrala na verejných strelniciach.

Informácie o Česku ako obľúbenom cieli výletov nemeckých pravicových radikálov sa objavili už v roku 2012. Polícia vtedy vykonala raziu v Bavorsku, pri ktorej zasiahla proti skupine Jagdstaffel D.S.T. Jej členovia jazdili na strelnice do Česka, kde podľa informácií nemeckých úradov používali terče v podobe ľudských postáv.

Poslankyňa opozičnej strany Ľavica, ktorá si aktuálne informácie o cestách neonacistov na zahraničné strelnice od vlády vyžiadala, v reakcii na zverejnené údaje uviedla, že úrady, ktorých prácou je bojovať proti extrémizmu a terorizmu, by sa mali cestám neonacistov na strelnice do zahraničia viac venovať. „Pravicový teror sa ešte stále podceňuje a v dôsledku toho aj bagatelizuje,“ povedala Martina Rennerová.

chyba
Viac na túto tému: #Neonacisti