Venezuelčania znovu protestovali proti Madurovi

V čase mocenského boja medzi vládou a opozíciou vo Venezuele vyšli v stredu znova do ulíc metropoly Caracas odporcovia prezidenta Nicolása Madura. Mávali venezuelskými vlajkami a niesli transparenty s nápismi ako "Sloboda" či "Dodržujte ľudské práva".

30.01.2019 23:34
Venezuela, protest, Caracas, maduro Foto: ,
Protest proti Nicolásovi Madurovi, Caracas, Venezuela.
debata (62)

„Venezuela je diktatúrou,“ vyhlásil samozvaný dočasný prezident Juan Guaidó na protestnom pochode na pôde univerzity v Caracase. „Žiadame ukončenie neoprávneného prevzatia moci a nové voľby,“ citovala ho agentúra DPA.

Guaidó, predseda parlamentu, kde má opozícia väčšinu, sa pred týždňom vyhlásil za dočasného prezidenta s argumentom, že vlaňajšie opätovné zvolenie Madura nezodpovedalo demokratickým štandardom. Hoci Guaidó získal značnú podporu v zahraničí, Maduro sa stále môže spoliehať na armádu.

Protestujúci vyzvali ozbrojené sily, aby prešli na ich stranu a umožnili dodávky humanitárnej pomoci do krajiny sužovanej hospodárskou krízou. „Chceme žiť v slobodnej krajine,“ povedala jedna z demonštrantiek v Caracase. „Ľud sa prebudil. Chceme zmenu.“

Stredajšie protesty zvolala venezuelská opozícia s cieľom zvýšiť tlak na odstúpenie Madura. Ten výzvy na vzdanie sa moci odmieta a obviňuje USA, že organizujú prevrat podporou Guaidóa a uvalením sankcií na venezuelskú ropnú spoločnosť.

Maduro sa pred avizovanými demonštráciami dopoludnia znova stretol s predstaviteľmi armády. Zábery z takýchto schôdzok prináša štátna televízia takmer denne: na najnovších sa prezident prechádzal po základni Fort Tiuna v Caracase spolu s veliteľmi a desiatkami vojakov, informovala agentúra AP. „Milujete svoju vlasť? Budete brániť ústavu? Budete brániť svojho hlavného veliteľa?“ pýta sa Maduro vojakov, ktorí odpovedajú: „Áno, hlavný veliteľ!“

Maduro predtým v krátkom videu nakrútenom v utorok neskoro večer v prezidentskom paláci oslovil aj priamo občanov USA a požiadal ich, aby pomohli zabrániť „Vietnamu v Latinskej Amerike“. Maduro v nahrávke adresovanej „americkému ľudu“ tvrdí, že vláda prezidenta Donalda Trumpa stojí za pokusom zvrhnúť ho. Po vzore vojenských zásahov v Iraku a Líbyi sa podľa neho chce dostať k veľkým ropným rezervám Venezuely.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Venezuela #Nicolas Maduro