Kanada stiahne pre záhadné ochorenia polovicu svojich diplomatov z Kuby

Kanada sa rozhodla v stredu na polovicu znížiť počet svojich diplomatov pôsobiacich na veľvyslanectve na Kube. K takémuto kroku pristúpila po tom, čo na Kube záhadne ochorel ďalší kanadský diplomat, informovala agentúra AP.

31.01.2019 06:23
Havana, Kuba, autá Foto:
Ilustračné foto.
debata (26)

Ide už o 14. kanadského občana na Kube, u ktorého sa od jari 2017 prejavili záhadné zdravotné problémy: závraty, nevoľnosť či ťažkosti so sústredením. Takéto záhadné symptómy vrátane otrasu mozgu sa objavili aj u dovedna 26 amerických diplomatov. USA v reakcii na celú kauzu stiahli z Havany viac ako polovicu svojho diplomatického personálu a všetkých ich rodinných príslušníkov.

„Testy potvrdili, že aj ďalší zamestnanec (ambasády) má príznaky zhodné s tými, aké sa objavili u predošlých zamestnancov,“ oznámilo podľa agentúry AFP kanadské ministerstvo zahraničných vecí a dodalo, že príčina týchto symptómov zistená nebola.

Kanada teraz posilní bezpečnosť svojej diplomatickej misie na Kube, pričom počet diplomatov na veľvyslanectve zníži na osem, informovala kanadská stanica CBS. Kanada bude mať na Kube naďalej veľvyslanca a bude tiež naďalej v plnom rozsahu poskytovať konzulárne služby.

Kanadské a americké úrady pôvodne upodozrievali, že by mohlo ísť o útok neznámej zvukovej zbrane, čo prispelo k zvýšenému napätiu v ich vzájomných vzťahoch. Ottawa však neskôr takýto scenár označila za nepravdepodobný, informuje AFP.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #Kanada #diplomati