Demokrati v Kongrese chcú zmeniť jadrovú doktrínu USA

Dvaja významní zástupcovia amerických demokratov v Kongrese navrhli zákon zakazujúci Spojeným štátom použiť jadrové zbrane ako prvým. Oznámil to americký spravodajský server The Hill. Návrh, ktorý predložili senátorka Elizabeth Warrenová a poslanec Adam Smith, má jedinú vetu: Nepoužiť zbrane ako prvý je politika Spojených štátov.

31.01.2019 07:07
Londýn, protest Foto: ,
Na archívnej snímke demonštranti na londýnskom Trafalgarskom námestí pri proteste proti jadrovým zbraniam.
debata (24)

„Naša jadrová stratégia je nielen zastaraná, ale je aj nebezpečná,“ uviedli obaja politici vo vyhlásení. Ich návrh má zabrániť chybným kalkuláciám pri použití jadrových zbraní a „zachovať morálne a diplomatické vodcovstvo USA vo svete“. Podľa Smitha návrh uchováva možnosť odpovedať jadrovou zbraňou na jadrový útok protivníka proti USA alebo ich spojencom.

Dlhodobá stratégia USA počíta s právom zasadenia preventívneho jadrového úderu. Zmeniť tento prístup zvažoval údajne bývalý prezident Barack Obama pred svojím odchodom z Bieleho domu, ale neurobil tak na naliehanie poradcov, podľa ktorých by takýto krok podnietil chúťky protivníka. Iný návrh obmedzujúci použitie jadrových zbraní už v utorok predložili v Kongrese ďalší dvaja demokrati, poslanec Ted Lieu a senátor Ed Markey. Stanovuje, že na nasadenie jadrových zbraní ako prvý si musí prezident vyžiadať súhlas Kongresu.

Rusko si právo udrieť jadrovými zbraňami ako prvé vyhradilo v revízii vojenskej doktríny, o ktorej v septembri 2014 písali ruské médiá. Moskva by podľa nich mohla ako prvá nasadiť jadrovú zbraň aj v prípade agresie vedenej konvenčnými prostriedkami, ak je ohrozená sama existencia štátu.

V Pekingu sa začali diplomatické konzultácie piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN, teda USA, Británie, Francúzska, Číny a Ruska. Agentúra TASS oznámila, že ruská delegácia odovzdala účastníkom konzultácií dokument, v ktorom vyjadruje znepokojenie nad vojenskou doktrínou USA. Podľa Moskvy pripúšťa americká doktrína možnosť reagovať jadrovými zbraňami na „hrozby nejadrového charakteru“.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová doktrína