Protikorupčný záťah v Saudskej Arábii zaistil vláde 92,7 mld. eur

Saudskoarabský kráľovský súd oznámil v stredu zavŕšenie protikorupčného záťahu po tom, ako sa prostredníctvom dohôd s obvinenými zaistilo pre vládu 400 miliárd saudských rialov (92,7 mld. eur).

31.01.2019 08:49
muhammad bin salmán Foto: ,
Saudský korunný princ Muhammad bin Salmán na konferencii v Rijáde.
debata (16)

Agentúra AP pripomína, že na začiatku celej operácie v roku 2017 boli niekoľko týždňov zadržiavaní v jednom z rijádskych hotelov viacerí saudskoarabskí štátni predstavitelia, princovia a podnikatelia, pripomína agentúra AP.

Spomínaná suma pozostáva z hotovosti, majetku a obchodných aktív, uviedol kráľovský súd vo vyhlásení s tým, že protikorupčný výbor vytvorený na dohľad nad raziou vedenou princom Muhammadom bin Salmánom ukončil svoju prácu.

Pri zásahu bolo vyšetrovaných 381 osôb, z nich sa 87 dohodlo so súdom a ôsmi tak odmietli urobiť, takže čelia obvineniam korupcie. S ďalšími 56 osobami prokurátor odmietol dohodu z dôvodu už existujúcich obvinení z trestného činu voči nim, informovala agentúra Reuters.

Protikorupčný záťah pomohol upevniť moc princa bin Salmána. Medzi zadržanými boli aj miliardár princ Walíd bin Talál a dvaja synovia zosnulého kráľa Abdalláha.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #protikorupčné opatrenia