Rokovania medzi Ruskom a USA o likvidácii rakiet opäť nepriniesli pokrok

Nijaký pokrok nepriniesli ani tentoraz rusko-americké rokovania zamerané na záchranu Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), ktorú podpísali Spojené štáty a niekdajší Sovietsky zväz v roku 1987.

31.01.2019 16:26
debata (29)

Vyhlásil to vo štvrtok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov po schôdzke s námestníčkou amerického ministra zahraničných vecí Andreou Thompsonovou.

Stretnutie sa uskutočnilo v čínskej metropole Peking a trvalo necelú hodinu, informovala agentúra TASS.

„Bohužiaľ, nedošlo k žiadnemu pokroku. Pozícia USA zostáva skôr pevná a definitívna. Americkej strane sme povedali, že je nemožné viesť dialóg v podmienkach pokusov o vydieranie Ruska,“ povedal Riabkov.

INF podpísali 8. decembra 1987 vtedajší lídri Sovietskeho zväzu a USA – Michail Gorbačov a Ronald Reagan. Zmluva, ktorá vstúpila do platnosti 1. júna 1988, zakazuje obom stranám okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú stredný dolet a sú odpaľované z pevniny.

Washington v uplynulých rokoch viackrát obvinil Moskvu z porušovania tohto dokumentu. Kremeľ však tieto tvrdenia odmieta a sám vyhlasuje, že Spojené štáty sa zmluvy INF nepridržiavajú.

Ruský prezident Vladimir Putin predtým vyhlásil, že Rusko je proti zrušeniu INF, ale v prípade odstúpenia Spojených štátov od zmluvy bude odpovedať zodpovedajúcim spôsobom.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #INF #Zmluva o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu