V Maďarsku odsúdili 13 armádnych činiteľov za korupciu

Vojenský súd v Debrecíne na východe Maďarska dnes odsúdil trinásť vysoko postavených armádnych činiteľov na trest odňatia slobody, z toho jedenásť podmienečne. Boli uznaní za vinných z korupcie a prijímania úplatkov v súvislosti s armádnymi zákazkami.

31.01.2019 20:17
debata (6)

Súd tiež štyri osoby zbavil obvinenia, vrátane niekdajšieho štátneho tajomníka ministerstva obrany Lászlóa Fapála.

Dvoch brigádnych generálov poslal debrecínsky súd do väzenia na dva, respektíve tri roky. Ostatní odsúdení v korupčnom procese dostali tresty iba podmienečné. Ide pritom o opakovaný proces. V roku 2013 súd v Kaposvári všetkých vojakov prepustil a dôkazy proti nim označil za kontroverzné a postavené na iba „predpokladoch“. Toto rozhodnutie zrušil o rok neskôr odvolací súd.

Svojim korupčným správaním mali vojaci v rokoch 2002 až 2010 podľa obžaloby spôsobiť štátu škodu vo výške 200 miliónov forintov (633 150 eur). Proces sa pred rokmi tešil značnému mediálnemu záujmu, písalo sa o možnej väzbe dôstojníkov na vtedajšej vládnucej politiky. Jediným obžalovaným politikom bol pritom niekdajší štátny tajomník Fapál, ktorého dnes súd zo všetkých obvinení oslobodil.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Maďarsko #vojaci #súd