Skoro polovica Rusov si myslí, že krajina kráča nesprávnym smerom

Počet Rusov, ktorí sú rozčarovaní terajším vývojom v krajine, prevýšil počet tých, ktorí sú s kurzom štátu spokojní. Avšak pôsobenie Vladimira Putina na čele krajiny momentálne schvaľuje 64 percent jeho krajanov, tretine sa prezidentovo počínanie nepozdáva. Vyplýva to z nového prieskumu nezávislého strediska Levada.

01.02.2019 09:00
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (243)

„Počet Rusov, ktorí považujú za nesprávnu cestu, po ktorej sa krajina uberá, je najvyšší za posledných 13 rokov,“ napísal server Newsru.com.

Nespokojných s vývojom bolo v prieskume 45 percent opýtaných, kurz krajiny naopak schvaľovalo 42 percent účastníkov. Zvyšných 13 percent nedokázalo odpovedať.

Vôbec najviac sa ruské smerovanie pozdávalo respondentom v januári 2008, kým udrela kríza. Vtedy si vývoj pochvaľovalo 61 percent opýtaných. Nespokojnosť naopak dominovala v 90. rokoch a svoj vrchol dosiahla vo februári 1999, v predvečer vzostupu Vladimira Putina k výšinám moci. Pred dvadsiatimi rokmi sa situácia v Rusku pozdávala len siedmim percentám Rusov, štyri pätiny mali opačný názor, pripomenul server.

Rusi v terajšom prieskume negatívne ohodnotili pôsobenie premiéra Dmitrija Medvedeva (spokojných je 33 percent opýtaných, nespokojných 66 percent), činnosť vlády (38 percent ju chváli, 61 percent haní) a parlamentu (33 percentám sa pozdáva, 64 percentám sa nepozdáva).

Putinova popularita koncom minulého roka podľa strediska Levada klesla na 56 percent, zatiaľ čo v marci v prezidentských voľbách za neho hlasovalo vyše 76 percent voličov. Dôvodom poklesu je podľa analytikov vlani schválená dôchodková reforma, ktorá zvyšuje vek odchodu do penzie o päť rokov.

Politológ Konstantin Kalačov oslovený stanicou BBC pripísal zníženie Putinovho ratingu „únave z prezidenta“. „Rastie počet tých, ktorí sú ochotní poďakovať Putinovi za to, čo urobil, ale myslia si, že už sa vyčerpal a že sú potrebné zmeny,“ povedal expert.

Ruskí voliči sa podľa neho všeobecne boja náhlych zvratov a predovšetkým doteraz nevidia k Putinovi žiadnu alternatívu, ako sa ukázalo vlani v marci v prezidentských voľbách. Terajší stav však prirovnal k povolebnej opici: „Život sa nezlepšuje, so zahraničnou politikou sa to preháňa, rozprávke o rozvoji už ľudia neveria, rastie skepsa,“ povedal Kalačov.

243 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin