Extrémne mrazy si v USA vyžiadali už 21 obetí

Extrémne mrazy, ktoré sužujú v týchto dňoch Spojené štáty, si vyžiadali už najmenej 21 obetí. Arktická zima postihla najmä americký Stredozápad a je najtuhšia za posledné desaťročia.

01.02.2019 13:45 , aktualizované: 18:21
debata (20)

Deväťdesiat miliónov Američanov, teda približne tretina populácie, pocítila teploty mínus 17 stupňov Celzia a nižšie. Teploty v Chicagu klesli na mínus 30 stupňov Celzia, čo je menej než v niektorých častiach Antarktídy, v Severnej Dakote dokonca na mínus 37 stupňov Celzia.

Nezvyčajne chladné počasie zasiahlo celkovo až 250 miliónov Američanov. Nemocnice ošetrujú ľudí s omrzlinami a časť krajiny je paralyzovaná. Obete zahŕňajú bezdomovcov, ľudí, ktorí skolabovali v zime alebo nestihli prísť včas domov, ako aj obete dopravných nehôd spôsobených počasím. Jeden muž v blízkosti Chicaga zomrel v pondelok po tom, čo doňho vrazil snežný pluh.

Cez víkend však meteorológovia predpokladajú prudké oteplenie a varujú naopak pred rozsiahlymi záplavami.

Pred cestou do USA si skontrolujte informácie o lete, hovorí rezort diplomacie

Pre extrémne chladné počasie by Slováci cestujúci do stredozápadnej alebo severnej časti USA mali preveriť svoje lety. Na svojej stránke to odporúča Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Slovákom, ktorí sa v tejto oblasti už nachádzajú, radí sledovať aktuálny vývoj a riadiť sa pokynmi miestnych zložiek.

Rezort zároveň občanov Slovenska vyzýva, aby v prípade cestovania do Spojených štátov využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke MZVaEZ SR. V prípade núdze môžu tiež kontaktovať Generálny konzulát SR v New Yorku na čísle diplomatickej služby +16467076848.

Vlna mrazivého vzduchu v týchto dňoch zasiahla oblasť medzi Severnou a Južnou Dakotou a atlantickým pobrežím na severovýchode USA. Mnohé spoločnosti v regióne preto oznámili svojim zamestnancom, aby nechodili do práce. Vo viacerých štátoch sú zrušené úradné hodiny vo vládnych úradoch, ako aj vyučovanie v školách. Miestne letiská odvolali mnoho letov. Zavreté zostali aj obchody.

TV Pravda: Máte ešte dobré zimné pneumatiky? Toto je pri nich dôležité.

Video
20 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zima #rušenie letov