Spojené štáty oznámili, že odstupujú od zmluvy INF

Spojené štáty v piatok oznámili, že odstupujú od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo o tom informoval na tlačovej konferencii vo Washingtone, uviedla agentúra AFP.

01.02.2019 14:59 , aktualizované: 19:15
debata (271)

USA predtým o svojom zámere informovali svojich spojencov v NATO. Severoatlantická aliancia plánuje toto rozhodnutie podporiť formou deklarácie hneď po tom, ako bude oznámené.

Štvrtkové rokovania medzi Ruskom a USA zamerané na záchranu zmluvy nepriniesli nijaký pokrok.

INF podpísali 8. decembra 1987 vtedajší lídri Sovietskeho zväzu a USA Michail Gorbačov a Ronald Reagan. Zmluva, ktorá vstúpila do platnosti 1. júna 1988, zakazuje obom stranám okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú stredný dolet a sú odpaľované z pevniny.

Washington v uplynulých rokoch viackrát obvinil Moskvu z porušovania tohto dokumentu. Kremeľ však tieto tvrdenia odmieta a sám vyhlasuje, že Spojené štáty sa zmluvy INF nepridržiavajú.

Ruský prezident Vladimir Putin predtým vyhlásil, že Rusko je proti zrušeniu INF, ale v prípade odstúpenia Spojených štátov od zmluvy bude odpovedať zodpovedajúcim spôsobom.

Proces odstúpenia od zmluvy sa podľa Trumpa začne v sobotu

O odstúpení USA od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) informoval v piatok aj americký prezident Donald Trump.

Trump vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA, uviedol, že „Spojené štáty v sobotu pozastavia svoje záväzky vyplývajúce z INF a začnú proces odstúpenia od INF, ktorý bude ukončený za šesť mesiacov, ak sa Rusko nevráti späť k dodržiavaniu zmluvy tým, že zničí všetky svoje rakety, odpaľovacie zariadenia a súvisiace vybavenie“, ktoré sú predmetom porušenia zmluvy.

Moskva si vyhradzuje právo prijať opatrenia

Moskva si vyhradzuje právo prijať opatrenia v reakcii na piatkové oznámenie Spojených štátov, že odstupujú od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Vyhlásila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Spojené štáty odstupujú od zmluvy v rámci svojej „stratégie, ako sa zbaviť medzinárodných právnych záväzkov“, citovala Zacharovovú agentúra TASS.

Ruský prezident Vladimir Putin predtým povedal, že Rusko je proti zrušeniu INF, ale v prípade odstúpenia Spojených štátov od zmluvy bude odpovedať zodpovedajúcim spôsobom.

NATO podporuje odstúpenie USA od zmluvy

Spojenci zo Severoatlantickej aliancie plne podporujú Spojené štáty v rozhodnutí odstúpiť od zmluvy s Ruskom o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF) z roku 1987. Vo vyhlásení to uviedla Severoatlantická rada, ktorá je najvyšším politickým orgánom NATO. Zároveň vyzvala Rusko, aby sa v nasledujúcich šiestich mesiacoch, po ktorých nadobudne ohlásený americký odchod platnosť, vrátilo k dodržiavaniu zmluvy.

"Spojené štáty k tomuto kroku pristúpili v reakcii na významné ohrozenie euroatlantickej bezpečnosti, ktoré predstavujú tajné ruskej testy, výroba a rozmiestnenie systémov riadených striel s plochou dráhou letu 9M729 (na Západe označovaných ako SSC-8). Spojenci tento krok plne podporujú, "uviedla Severoatlantická rada, v ktorej zasadajú zástupcovia členských krajín aliancie.

Komuniké ďalej Rusko vyzýva, aby sa počas nasledujúceho pol roka vrátilo k „úplnému a overiteľnému“ dodržiavaniu zmluvy s USA, a to v snahe zachovať jej platnosť. „Ak Rusko nebude ctiť svoje záväzky vyplývajúce z INF, teda overiteľné zničenie všetkých svojich systémov 9M729, zodpovednosť za zmarenie dohody bude výhradne na strane Ruska,“ uvádza vedenie NATO.

Severoatlantická rada sa podľa vyhlásenia naďalej usiluje o konštruktívny vzťah s Moskvou, „keď to kroky Ruska umožnia“. Vyjadruje však ľútosť nad tým, že „Rusko v rámci svojho všeobecnejšieho vzorca správania sa naďalej popiera porušenie zmluvy INF, odmieta prísť s akoukoľvek dôveryhodnou odpoveďou a neurobilo žiadne preukázateľné kroky“ smerom k súladu s dohodou INF.

Slovensko vyzýva na dialóg

SR dlhodobo podporuje zachovanie efektívnych medzinárodných režimov kontroly zbrojenia, odzbrojenia a nešírenia zbraní hromadného ničenia. Zmluva o likvidácii striel stredného a kratšieho doletu (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty – INF) je jedným z kritických pilierov európskej bezpečnosti. Zakázala a viedla k likvidácii celej kategórie útočných zbraňových systémov schopných niesť jadrové zbrane. Zásadne tým prispela k posilneniu vojenskej stability a predvídateľnosti v Európe.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ) sa preto pripája k dnešnému vyhláseniu NATO s tým, že sme znepokojení z ruského raketového systému s označením 9M729, ktorý zmluvu INF porušuje. Sme sklamaní, že aj napriek niekoľkoročnému diplomatickému úsiliu a výzvam členských štátov NATO a EÚ, aby Ruská federácia obnovila plné dodržiavanie jej zmluvných záväzkov, Moskva neumožnila vierohodnú verifikáciu podľa dohodnutých štandardov a nevyvrátila obavy z uvedeného raketového systému. Na strane druhej nie sme šťastní ani z toho, že USA prijali rozhodnutie o pozastavení uplatňovania zmluvy a začatí procesu odstúpenia od nej.

V záujme udržania zmluvy INF a zachovania európskej bezpečnosti preto vyzývame ako Moskvu, tak aj Washington, aby využili nadchádzajúce šesťmesačné obdobie, kým rozhodnutie USA o odstúpení nadobudne účinnosť, na vzájomný intenzívny a zmysluplný dialóg k danej problematike. Osobitne pritom zdôrazňujeme zodpovednosť ruskej strany podniknúť transparentné a overiteľné kroky potrebné pre obnovenie plného dodržiavania zmluvy. V záujme nielen oboch veľmocí, ale celého sveta je nepochybne dosiahnutie strategickej stability, jadrového odzbrojenia ako aj udržania existujúcich mechanizmov kontroly zbrojenia, a preto je nevyhnutné tomu podriadiť všetko diplomatické úsilie.

Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

271 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #INF #Zmluva o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu